*Nettavisen* Økonomi.

Høytlønnede sørlendinger med betalingsvansker

Agderfylkene er spesielt hardt rammet av oljenedturen, ifølge ny rapport.

Mislighetstall fra inkassoselskapet Lindorff viser at betalingsvanskene har økt kraftig på Sørlandet det siste året. Utviklingen er tydelig både for bedrifter og privatpersoner.

- Agderfylkene har sammen med Telemark en kraftig økning både i mislighold og arbeidsledighet. Med stor avhengighet til petroleumsnæringen, har Sørlandet fått merke investeringsbremsen mer enn noen, sier administrerende direktør Anette Willumsen i Lindorff.

Stadig flere inkassosaker
Mens utviklingen i inkassosaker totalt i Norge har vært nokså flat de siste kvartalene, er økningen i antall aktive saker i Aust-Agder på hele 14 prosent fra andre kvartal 2014 til andre kvartal 2015. Vest-Agder følger som neste fylke på listen med en økning på 12 prosent.

De siste tre årene har økningen i ubetalte inkassosaker økt med 39 prosent i Aust-Agder og 34 prosent i Vest-Agder. Antall konkurser på Sørlandet steg med 19 prosent fra andre kvartal 2014 til andre kvartal 2015.

For to år siden var sørlendingene blant landets sikreste betalere, og de hadde også bortimot den laveste arbeidsledigheten i landet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Agderfylkene har hatt den høyeste økningen i aktive inkassosaker det siste året. Foto: Lindorffanalysen


- Kontraktsmengden har falt, investeringslysten er mager og mange med høye lønninger har mistet jobben i løpet av kort tid. Konsekvensene ser man i misligholdsstatistikken, sier Willumsen.

Bedre i Rogaland
Mens misligholdet stiger på Sørlandet, har ikke utviklingen så langt vært like negativ i andre petroleumstunge områder som Rogaland, Hordaland og Akershus, viser Lindorffanalysen.

Disse tre områdene har et langt større arbeidsmarked og flere av selskapene her har en størrelse som gjør kostnadskutt mulig. Deler av kostnadskuttene får dessuten effekt andre steder i landet.

- Vi forventer å se økende mislighold i Hordaland, Rogaland og det sentrale Østlandsområdet fremover, ikke minst for privatpersoner. Mange med høy belåning har mistet godt betalte jobber, og trolig vil det ta litt tid før alle disse er i arbeid igjen. En videre økning i arbeidsledigheten, kan også resultere i litt tøffere tider for varehandelen og restaurant­ bransjen, sier Willumsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.