*Nettavisen* Økonomi.

Høytlønnsgruppe godtar lønnskutt

Piloter og kabinansatte i Widerøe har godtatt tre prosent i lønnskutt. På bildet tar et Widerøe Dash 8 fly av fra Torp flyplass. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Fett betalte piloter godtar lønnskutt.

Widerøe må kutte 200 millioner kroner etter at SAS i fjor høst solgte seg ut. Det er de nye eierne, med transportselskapet Torghatten i spissen, som står bak kravet, skriver Dagens Næringsliv.

Fagforeningene til flygerne og de kabinansatte har godtatt 40 millioner kroner i kutt selv om det er to år til neste forhandlingsrunde. Flygernes og kabinansattes lønnsnivå blir kuttet med 3 prosent, og selskapet fryser en klatring på lønnsstigen i et helt år framover. Nyansatte får lavere lønn og må jobbe flere timer.

Sammenlignet med dagens kontrakter senkes kostnadene 25 prosent med disse tiltakene. Widerøe kan dessuten leie inn fly med mannskap tilsvarende 15 prosent av flygningene. Flyselskapets administrerende direktør Lars Kobberstad opplever stor forståelse internt for behovet for å kutte kostnader og mener partene har vist ansvar. Men kuttet på 40 millioner kroner er bare en bit av det som trengs.

– Det er et steg i riktig retning. Vi snur hver stein for å finne nye innsparinger som skal forbedre resultatet med 200 millioner kroner, sier Kobberstad.

Han utelukker ikke flere innsparinger hos flygerne og de kabinansatte.

– Kostnadskutt og effektiviseringer skal bidra til at vi sitter igjen med et overskudd på 200-250 millioner kroner årlig, sier Kobberstad.

Overskuddet skal finansiere fly som kan erstatte dagens Dash 8-fly. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.