NA24.no

Høster kritikk for månelandingen

Jens Stoltenberg og den avgåtte regjeringen får sterk kritikk for Mongstad-prosjektet.
Jens Stoltenberg og den avgåtte regjeringen får sterk kritikk for Mongstad-prosjektet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fellende dom over Mongstad

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite leverer torsdag sin innstilling i Mongstad-saken.

Her er hele pressemeldingen om den fellende dommen:

«Et bredt flertall på Stortinget har i dag stilt seg bak den sterkest mulige kritikk mot en avgått regjering for arbeidet med fullskala CO2-fangst og lagring på Mongstad.

- Vedtaket er en fellende dom over Mongstad-prosjektet, uttaler KrFs representant i Kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har i dag avgitt sin innstilling i saken om Riksrevisjonens undersøkelse av statens arbeid med CO2-håndtering på Mongstad. Komiteens flertall stiller seg bak Riksrevisjonens kritiske bemerkning til prosjektet på samtlige punkter, og fremmer flengende kritikk av regjeringens håndtering av Mongstad-prosjektet fra gjennomføringsavtalen med Statoil ble undertegnet i 2006 og frem til fullskalaprosjektet ble avlyst like etter valget i 2013. Et flertall av partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet stiller seg bak kritikkvedtaket i Stortinget.

- Kristelig Folkeparti har fulgt Mongstad-saken tett alle disse årene, og har ved flere anledninger fremmet sterk kritikk mot den rødgrønne regjeringen for mangelfull informasjon til Stortinget, -for mangler ved gjennomføringsavtalen, -for manglende håndheving av utslippstillatelsen -og for oppfølgingen av prosjektet i sin helhet. Innstillingen viser at kritikken vi har fremsatt gjennom disse årene har vært berettiget, sier Grøvan.

- Mongstad-saken danner skole for ettertiden for hvordan politiske hestehandler ikke skal gjennomføres, og hvordan avtaler mellom staten og kommersielle selskaper ikke skal utformes. Det meste som kunne gå galt gikk galt på Mongstad. Det er et stort steg tilbake for troverdigheten til norsk klima- og miljøpolitikk, og det reduserer muligheten til å nå Stortingets mål om realisere minst ett fullskala anlegg for CO2-fangst og lagring i Norge innen 2020, avslutter Grøvan. »


Åpnet sak
Komiteen besluttet i november å åpne sak og gjennomføre en høring om den såkalte «månelandingen» på Mongstad, det vil si planene om et fullskala renseanlegg for CO2.

Fakta: Fakta Mongstad

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble lansert som den rødgrønne regjeringens «månelanding» av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i nyttårstalen i 2007.

* Opprinnelig skulle all gassen renses fra dag én, men tidspunktet ble utsatt flere ganger.

* Første trinn i prosjektet, testanlegget Technology Centre Mongstad (TCM), ble åpnet i mai 2012. Hensikten med testanlegget var å finne billigere og bedre metoder for CO2-fangst slik at teknologien kan brukes for å rense både Mongstad-anleggene og andre anlegg rundt om i verden.

* Den rødgrønne regjeringen skrinla i september i fjor CO2-rensing på Mongstad, men teknologisenteret TCM blir videreført. En anbudskonkurranse om mulighetene for fullskalaanlegg for CO2-håndtering utover Mongstad, ble avlyst av dagens regjering.

* Basert på en kritisk rapport fra Riksrevisjonen om blant annet kostnadskontrollen ved prosjektet, har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sakskomplekset oppe til høring. (ANB-NTB)

Like etter at de rødgrønne hadde tapt valget, offentliggjorde den rød-grønne regjeringen at de skrinla ambisjonene om et fullskala renseanlegg.

Det skjedde etter at Riksrevisjonen la frem en rapport som slaktet pengebruken i prosjektet.

Les mer om Rikserevisjonens konklusjon her

Riksrevisjonen konkluderte med at det i årene 2007 - 2012 ble brukt 7,4 milliarder kroner på de ulike CO2-prosjektene på Kårstø og Mongstad.

Det inkluderer bygging av Teknologisenter Mongstad (TCM), men ikke forskning på CO2-fangst fra gasskraftverk eller bevilgningene gitt i statsbudsjettet for 2013. Dette øker de samlede kostnadene med 3 milliarder kroner.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere