NA24.no

Høstfest på børsen

Foto: Fotograf: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Statoil-tall, høyere oljepris og sterk børsstart i USA bidrog til en festforestilling på Oslo Børs.

Oslo Børs steg kraftig onsdag etter fall tirsdag og en generelt nervøs periode de siste par ukene. Hovedindeksen steg 2,86 prosent til 336,08.

Fokus i Norge var på kvartalstall fra Statoil. Internasjonalt bidrog også stigende oljepris og en sterk børsstart i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Statoil leverer
Oljeselskapet Statoil har lagt frem sitt resultat etter tredje kvartal. Statoil leverer på linje med forventningene til analytikerne. Det underliggende resultatet viser at de leverte bedre enn hva markedet hadde forventet, og samtidig gjentar de stort sett produksjonsmålene.

Les mer: Statoil - en pengemaskin

Tallene fikk god mottagelse i markedet og aksjekursen steg 2,4 prosent til 138,90 kroner.

Flere andre tungvektere var med på å trekke lasset i minst like stor grad. Seismikkselskapet PGS steg 5,2 prosent til 55,90 kroner, Marine Harvest også 5,2 prosent til 4,34, DnB NOR 4,7 prosent til 67,25, Yara 4,3 prosent til 195 og SeaDrill 4,2 prosent til 125,80.

Blant de tyngre aksjene endte REC, Tandberg og Fred. Olsen marginalt i minus.

Flyselskapene SAS og Norwegian holdt ulik kurs. Norwegian steg 6,1 prosent til 156, SAS falt 4,7 prosent til 3,45 kroner.

Dystert fra Kitron
Flere andre selskaper har også presentert sine tall etter siste kvartal og der er mottagelsen mer blandet.

Kitron merker helt klart at etterspørselen har blitt langt svakere og har iverksatt tiltak for å redusere kapasiteten. Resultatet viser et lite underskudd på bunnlinjen og selskapets drift er også blitt sterkt svekket. Kitron-aksjen falt 2,5 prosent til 2,37 kroner.

Les mer: Etterspørselen svikter for Kitron

Megakontrakt
En stor europeisk bilprodusent har tildelt Kongsberg Automotive en kontrakt til en verdi av 65 millioner euro, eller drøye 550 millioner kroner.

- Denne kontrakten har demonstrert KAs evne til å arbeide tett sammen med våre kunder for å dekke sine behov for produkter i det grønne segmentet av bilindustrien. Dette har vært en lang utviklingsfase og et flott lagarbeid hvor KAs ingeniører har jobbet tett om både den elektroniske og mekaniske delen av programmet, sier Claes Paulsson konserndirektør for salg og markedsføring i Kongsberg Automotives System Division.

Kontrakten løper fra 2011 og går over 10 år.

Aksjen steg 8,5 prosent til 4,75 kroner.

Les mer: Megakontrakt til Kongsberg

Nye underskudd
Sevan Marine fikk nye underskudd i tredje kvartal til tross for at omsetningen nær ble doblet. I tredje kvartal ble underskuddet på 47,3 millioner dollar etter at gevinsttap relatert til lån. I samme periode i fjor hadde de et overskudd på 12,3 millioner dollar.

Selskapet gjør det også svakere på driften der driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) var på 4,8 millioner dollar. Fortsatt skal de kutte kostnader.

Sevan-aksjen steg 4,7 prosent til 9,55 kroner.

Les mer: Sevan logger nytt minuskvartal

Olje opp
Oljeprisen satte nok også fart i Oslo Børs. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI handles nå til 80,46 dollar, en oppgang på 86 cent. Prisen steg også tirsdag og sendte da amerikanske olje- og oljeserviceaksjer opp.

Fallende oljelagre bidrar trolig til prisoppgangen.

Les mer: Overraskende fall i oljelagrene

Sterk start i USA
Børsene i USA har begynt dagen solid i pluss, til tross for nokså lunkne makrotall og blandede kvartalstall:

Les mer: Stigende kurser i USA

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere