*Nettavisen* Økonomi.

Hu og hei på Oslo Børs

Satser du alt på Oslo Børs, kan du ikke klage når det kiler i magen.

(NA24-KOMMENTAR): Vi har foreløpig ikke fått en gjentagelse av raset tirsdag, da Oslo Børs falt over 3 prosent, men torsdag var også en svært nervøs dag. Totalt sett endte hovedindeksen ned 1,2 prosent. Men fra toppen rundt lunsj til bunnen en halv time før slutt falt indeksen hele 4 prosent.

Det viser at Oslo Børs er et sted for investorer med sterke nerver. De siste årene har sterke nerver gitt solid gevinst.

Stiger mer, faller mer
Oslo Børs er mer enn firedoblet i verdi på fire år siden bunnen i februar 2003. Oppgangen er historisk og et resultat av blant annet høy pris på olje og andre råvarer, en uvanlig lang og sterk oppgang i verdensøkonomi, lav inflasjon, lave renter og stadig høyere risikovilje.

Klikk på bildet for å forstørre.

Baksiden av medaljen er store svingninger på Oslo Børs. Det skyldes for det første at oljeprisen betyr så mye for vår hjemlige børs. Men børsen i Norge er også preget av andre selskaper i sterkt svingende sektorer, som råvarer, offshore og shipping. Dessuten er det av ulike grunner en tendens til at det blir veldig trangt i døren når mange plutselig vil selge seg ut på Oslo Børs.

Det er ikke vanskelig å se dette i praksis. Den siste vesentlige børsturbulensen så vi i mai og juni i fjor. Fra toppen falt da Oslo Børs 20 prosent. Det var omtrent dobbelt så mye som store, vestlige børser. Det var også noe mer enn børsene i Stockholm og København, selv om disse også falt kraftig.

God vekst, høy oljepris
Det er også verdt å merke seg at både fjorårets og årets nedtur på Oslo Børs har kommet mens verdensøkonomien har vist sterk vekst og oljeprisen har ligget over 60 dollar fatet – et meget godt nivå for de energirelaterte selskapene, som utgjør rundt halvparten av verdiene på Oslo Børs.

Når det kommer en konjunkturnedgang, og medfølgende svekkelse i oljeetterspørselen, hva skjer da med Oslo Børs?

Spre risikoen
Med mindre du liker å leke Rambo med sparepengene dine, må du spre risikoen når du investerer i aksjer eller aksjefond. En vesentlig andel bør investeres på utenlandske børser. Og da er det viktig at du ikke går ut og kjøper de samme sektorene som også dominerer på Oslo Børs, noe det er tegn til at småsparere gjør.

Her er noen av kommentarene jeg skrev under fjorårets børsturbulens. Konklusjonene gjelder fortsatt:
Børsras – hva gjør du?
Lekekrakk på børsen
Det lukter krakk
Himmeltittere og radiolyttere

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Mørkemann avlyser lønnsfesten
Ai, for en herlig kalddusj
En mine under børsen
Nå kan du investere i frihet
Vær dum, bli rik
Respektabel kommunisme?
Kongelig hemmelighetskremmeri
Mugabe burde være helt
Typisk norsk å være ærlig
Miljø-Gjedrem

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.