NA24.no

Humpete på Wall Street

Sist oppdatert:
USA i minus etter vinglete dag.

Dow Jones-indeksen begynte mandag opp et par prosent, var så en stund et par prosent i minus, før den endte ned 0,7 prosent. Det var med andre ord en vinglete dag som ble dystrere enn først antatt.

Stemningen på morgenen var løftet av meldingen om at kinesiske myndigheter har vedtatt en økonomisk tiltakspakke på 586 milliarder dollar. Myndighetene ønsker å opprettholde den høye veksten og dette tiltaket er et stort bidrag til å stimulere til økt produksjon og økonomisk vekst.

- At Kina skal holde farten sånn noenlunde oppe er det som har hindret de fleste i å spå en global resesjon. I fjor sto Kina for 27 prosent av den globale veksten. Gode nyheter altså, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea om Kina-pakken.

De kinesiske planene bidrog til et generelt råvareløft i dag. Den amerikanske lettoljen noteres til 62,40 dollar fatet, en oppgang på 2,2 prosent.

Men etter hvert ble det fokus på flere negative nyheter.

Krisen for bilprodusentene, spesielt General Motors, har fått mye oppmerksomhet de siste dagene. Mandag falt GM-aksjen 23 prosent etter at meglerhuset Deutsche Bank gikk ut med en analyse som konkluderer med at aksjene kan komme til å fall til null.

Det var også problemer i finanssektoren.

Forsikringskonsernet AIG rapportert et nettotap på 24,47 milliarder dollar i tredje kvartal etter enorme nedskrivninger. Myndighetene er nå tvunget til å restrukturere og øke hjelpepakken til AIG. AIG-aksjen steg 9 prosent, men nyheten skaper usikkerhet om situasjonen i andre selskaper i sektoren.

Goldman Sachs falt 9 prosent etter at en analyse fra Barclays konkluderte med at meglerhuset kan være på vei mot sitt første kvartalsunderskudd siden det ble børsnotert. Goldman Sachs kuttet forrige uke bemanningen med mer enn 3.200 ansatte.

Elektronikkjeden Circuit City er slått konkurs, men dette var i stor grad tatt hensyn til i aksjekursen, som allerede før konkursmeldingen lå rundt 1 prosent av nivået for ett år siden.

Dagens nøkketall

Dow Jones -0,82% til 8.870,54

Nasdaq -1,86% til 1.616,74

S&P 500 -1,27% til 919,21

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere