Hun ble rik på å gjøre deg rik

Foto: (nbim.no)

Men landets best betalte statsansatte har sagt opp.

08.03.13 14:53

NORGES BANK (NA24): Fredag er Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Norges oljeformue, ute med en oversikt over hvordan de gjorde det i fjor.

Det viste seg å være det nest beste året i historien, der de dro inn en avkastning på hele 447 milliarder kroner. Ved årets slutt endte var fondets størrelse på 3.816 milliarder kroner.

Les mer: Tjente 504 milliarder kroner

Men det er ikke bare for Norge at de tjener gode penger, selv får flere av de ansatte også godt betalt.

Lønn for strevet
De er sågar landets best betalte statsansatte.

NBIMs sjef Yngve Slyngstad tjener nest best av alle med en lønn på 5.930.377 kroner i fjor, noe som var opp fra 5.751.162 kroner i 2011.

Det er imidlertid en ansatt i England som tjente enda bedre med en lønn på 6.782.708 kroner. NBIM vil imidlertid ikke opplyse hvem dette er.

- De eneste enkeltpersonenes lønnsnivå som oppgis er de som sitter i styret, ledergruppen. For øvrig gir vi ikke ut noe annet og kan ikke si hvilke kontorer de jobber på, sier Yngve Slyngstad til Nettavisen NA24.

Ledergruppen er dominert av menn, men det var også en kvinne som satt der i fjor.

I jobben som chief treasurer, håvet Jessica Irschick inn en lønn på 4.903.500. Dermed var hun den best betalte kvinnelige statsansatte i fjor. Hun har imidlertid sagt opp sin stilling og hadde sin siste dag i organisasjonen 5. februar. Før hun kom til fondet hadde hun blant annet jobbet for Morgan Stanley.

Her kan du se hva ledergruppen tjente i fjor og året før:

Klikk på bildet for å forstørre.

Tjener enda mer
Men selv om Slyngstad er den som tjente best i fjor var det noen som tjente bedre.

Her er topp fem og hvor de holder til:
* 6.782.708 kroner : England
* 5.930.377 kroner: Norge (Slyngstad)
* 5.676.852 kroner: England
* 5.559.168 kroner: England
* 5.344.000 kroner: Norge

Store forskjeller
Samlet var den samlede fastlønnen til forvaltningen av fondet på 313 millioner kroner fordelt på 336 ansatte, noe som gir et snitt på 931.000 kroner.

Ledergruppen har kun fastlønn, mens investeringspersonell har variabel godtgjøring. Av disse ble 86 millioner kroner fordelt på 139 ansatte, noe som gir et snitt på 618.000 kroner.

Bonusordningen er konstruert slik at 50 prosent holdes tilbake og utbetales over en periode på tre år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svekket og økte risiko
Selv om oljefondet gjorde det fantastisk i fjor var det variasjon i resultatene. På aksjer gjorde de det bedre enn referanseindeksen, men på obligasjonsdelen var det verre.

På rentesiden ble avkastning på 6,68 prosent, det det spesielt var rentepapirer i selskapssektoren som dro opp. Men i forhold til referanseindeksen ble avkastningen negativ med 0,29 prosent.

Oljefond-sjefen skylder på at de reduserte risikoen.

- Vi er jo aldri glad for å gjøre det dårligere enn referanseindekser uansett. Men i dette tilfellet så har det vært en rekke faktorer, vi har hatt mindre investeringer i en rekke søreuropeiske land som jo har fått et lavere rentenivå i løpet av året, vi har også hatt en annen sammensetning i enkelte valutaer, mindre investeringer i kredittobligasjoner - så den andre siden er at vi har hatt en renteportefølje med betydelig mindre risiko. Avkastninger er et resultat av mindre risiko, sier Slyngstad til Nettavisen NA24.

Men samtidig som de gjorde dette innførte de også en endring der de begynte å kjøpe rentepapirer i ni nye valutaer tilhørende fremvoksende økonomier.

- En stor andel kom i andre kvartal og det var jevnt fordelt på en rekke valutaer i flere måneder, sier Slyngstad.

Ved å gjøre dette øker de imidlertid også risikoen.

- På kort sikt så fører det til økt risiko, i den stand at vi forventer at fondet vil svinge mer i kroneterm. Men på lang sikt så skal vi forsvare en internasjonal kjøpekraft og også forvente at disse landene er en del av valutakurven som vi skal beskytte, sier Slyngstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.