NA24.no

Foto: SCANPIX DENMARK (Reuters)

Hun blir ny statsminister

Sist oppdatert:
- Vi gjorde det! sa Helle Thorning-Schmidt i sin tale etter valgseieren.

Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokratene blir Danmarks nye statsminister. Det ble klart etter folketingsvalget torsdag. Med 881.514 stemmer til Socialdemokratene i ryggen, jager Thorning-Schmidt og hennes koalisjon Venstres Lars Løkke Rasmussen og den borgerlige blokken ut av regjeringskontorene etter ti år. Oppslutningen om valget var også rekordhøy - 87,7 prosent. Men de rødes flertall er knapt, melder Danmarks Radio.

En rekke kommentatorer er spent på hva slags avtaler den nye statsministeren kan få til.

Lars Løkke Rasmussen leverer fredag sin avskjedssøknad og blir avløst av Danmarks første kvinnelige statsminister.

- Vi gjorde det
- Kjære partifeller. Vi gjorde det! innledet Helle Thorning-Schmidt sin tale etter valgseieren og ble møtt med stor jubel fra tilhengerne.

I talen sa hun at veien har vært lang og at Socialdemokratene har kjempet hardt.

- Men i kveld har vi vist at Socialdemokratene stadig er en stor og bærende kraft i Danmark, sa hun.

Hun benyttet også talen til å takke de allierte i SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre.

Knapt flertall
Tallene fra Danmark viser 24,9 prosent oppslutning om Socialdemokratene og 44 mandater i Folketinget. På borgerlig side er Lars Løkke Rasmussen parti størst med 26,7 prosent og 47 mandater. Men Helle Thorning-Schmidt kan altså regne med støtte fra Radikale Venstre (17 mandater), Socialistisk Folkeparti (16 mandater) og Enhedslisten (12 mandater). Sammen har de røde et knapt flertall.

Se resultatene fra folketingsvalget i Danmark her (Danmarks Radio)

De borgerlige har styrt Danmark siden Anders Fogh Rasmussen kom til makten i 2001. I denne perioden har det vært en innstramming i innvandringspolitikken, og det er ført en mer USA-vennlig utenrikspolitikk, blant annet med dansk deltakelse i Irak-krigen.

For to år siden ble Anders Fogh Rasmussen generalsekretær i Nato, og navnebroren og partifellen Lars Løkke Rasmussen overtok roret.

Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussens Venstre har styrt sammen med De konservative og med støtte fra det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti.

Inviterer til bredt samarbeid
- Vi vil gjøre vårt ytterste for å leve opp til tilliten. Dere har vist at dere ønsker et samfunn hvor hver især tenker på andre enn oss selv, et samfunn som holdes oppe av fellesskapet, sa Thorning-Schmidt i talen.

Hun sa at hennes parti ønsker å arbeide videre i midten av dansk politikk og hun innbyr til et bredt samarbeid.

- Vi rekker hånden ut til alle som vil være med, sa hun.

Stoltenberg gratulerte
Fra Norge får Helle Thorning-Schmidt gratulasjoner fra statsminister og partileder Jens Stoltenberg i søsterpartiet Ap.

- Gratulerer, Helle! hilste Stoltenberg på Twitter og sendte bilde av seg selv med dansk valgsending på TV-skjerm i bakgrunnen.

I en pressemelding fra Statsministerens kontor fredag, heter det:

- Jeg gratulerer Helle Thorning-Schmidt med at Danmark nå får en ny sosialdemokratisk ledet regjering, og at hun blir Danmarks første kvinnelige statsminister.

Stoltenberg sier han ser fram til å samarbeide enda tettere med Helle Thorning-Schmidt, som han allerede kjenner godt som leder av Aps danske søsterparti.

Stoltenberg takker også avtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussen for godt samarbeid i de årene de har vært kolleger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere