NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
(Getty Images)

Hun er kone nummer to

Sist oppdatert:
Og blir verdens mektigste førstedame.

Peng Peng Liyuan er Xi Jinpings andre kone og Kinas førstedame.

Xi Jinping vil denne uken, under Kinas 18. kongress, ta over som leder for det kinesiske kommunistpartiet. Ved sin side vil han ha kona og megastjernen Peng Liyuan.

Liyuan er kjent for lovsanger til partiets ære og har i 24 år ledet TV-sendingene under den kinesiske nyttårsfeiringen.

Som om ikke det er nok, har hun rang av general i Kinas forsvar. Men etter at Xi Jinping ble utpekt til ny generalsekretær i kommunistpartiet og kinesisk president, er det blitt påfallende stille rundt Peng Liyuan i de statsstyrte mediene.

To skritt bak
Hun har trukket seg fra opptredener i fjernsynet, ifølge spekulasjoner fordi det var fare for at hun skulle overskygge sin mann toppolitikeren i alminnelige kineseres bevissthet. Nå må hun tilpasse seg til et liv to skritt bak ektemannen.

– Det kan gå med henne som med Carla Bruni, sier Michel Bonnin ved det franskkinesiske senteret ved Tsinghua-universitetet i Beijing.

Italienskfranske Bruni måtte la artistkarrieren hvile da hun giftet seg med Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy i 2008.

– Men Peng kan hjelpe Xi til å framstå som mindre kjedelig enn kinesiske politikere vanligvis gjør, tilføyer Bonnin.

Kinesiske toppolitikeres hustruer har holdt en lav profil siden Mao Zedongs kone Jiang Qing på 1970-tallet ble forhatt som medlem av «firerbanden».

Lovpriset av prossesoren
Liyuan kommer fra et område i den østkinesiske Shandong- provinsen som er kjent for sine vakre peoner, og hennes beundrere kaller henne «peonfeen». Hun begynte å synge for venner etter at hun som 18-åring ble soldat.

På 1980-tallet ble hun en av de første til å ta en mastergrad i folkemusikk i Kina, og professoren som underviste, lovpriser henne som en begavet og arbeidsom student. Siden da har Peng Liyuan opptrådt i 50 ulike land.

Møkk under neglene
Xi Jinping er en sønn av den politiske eliten i Kina, men han har også hatt møkk under neglene.

I mars neste år ligger det så an til at den nåværende visepresidenten blir president. De to mektige vervene har vært fylt av Hu Jintao, som går av som partisjef på kongressen som nå finner sted i Beijing etter å ha sittet ved makten i ti år.

Xi Jinping er sønn av en av heltene fra den kommunistiske revolusjonen og den kinesiske Folkerepublikkens fødsel i 1949. Fordi familien tilhørte eliten, unnslapp han redslene fra Mao Zedongs såkalte Store sprang framover.

Hungersnød
Dette reformprogrammet førte til hungersnød og krevde millioner av dødsofre i tiden fra 1959 til 1961. Xis familie overlevde, politisk så vel som fysisk, men familiefaren Xi Zhongxun røk uklar med Mao under kulturrevolusjonen som raste fra 1966 til 1976.

Xi Zhongxun ble utrensket og ikke rehabilitert før under Maos etterfølger Deng Xiaoping. Siden Dengs dager har Kina vært i rivende utvikling, og nå ligger Xi Jinping altså an til å bli øverste leder for nasjonen med rundt 1,35 milliarder innbyggere.

Under kulturrevolusjonen ble Xi Jinping sendt ut for å arbeide på landsbygda, i likhet med mange andre av den kinesiske elitens barn. Han skulle lære hvordan kommunistiske arbeidere lever og tenker og dele deres enkle og harde liv.

Mystisk?
Utenlandske medier har betegnet Xi som en nokså mystisk mann. Dette kan rett og slett skyldes at det offisielle Kina ikke har offentliggjort særlig mange personlige opplysninger om ham, og mange kinesere vet mer om hans kone, popsangerinnen Peng Liyuan, enn om Xi selv.

Men det sies at Xi trivdes utmerket da han ble sendt ut på landet for å lære folket å kjenne. I de fattige jordbruksområdene i provinsen Shaanxi skal han ha blitt kjent for sin flid, og bare 21 år gammel ble han valgt til partileder i en av provinsens kommuner.

Etter dette skjøt hans karriere for alvor fart. Han studerte ved det prestisjetunge Tsinghua-universitetet i Beijing og fikk dra på besøk til USA. Hjemme i Kina fikk han etter hvert ry som en effektiv leder. I 2008 ble han visepresident, og nå klatrer han altså helt til topps. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere