*Nettavisen* Økonomi.

Hun er mye viktigere enn Erna

Foto: (Reuters/Scanpix/Montasje)

Børsen gir blaffen i landets nye statsminister.

10.09.13 12:26

«Erna, Erna, Erna», jublet partifeller på Høyres valgvake da Erna Solberg entret scenen etter at valgseieren var et faktum mandag kveld.

På Oslo Børs blir imidlertid det hele tatt i mot med et skuldertrekk.

- Valget har ikke noe å si for markedene. Bortsett fra at det norske valget er en parantes i global sammenheng er det snakk om helt mikroskopiske endringer som politikerne reelt sett vil utgjøre. Dette gjør ingenting i det globale markedet og Oslo Børs er liten i den store sammenhengen. Valget påvirker heller ikke oljeprisen. På toppen av dette var resultatet heller ikke overraskende, sier Lars H. Mikelsen, analysesjef hos Norcap, til Nettavisen NA24.

- Radikal endring
For at det skal bli noen reaksjoner her må det atskillig kraftigere lut til, mener han.

- For at dette skal få noen påvirkning for børs, rente eller kronekurs må det noe helt radikalt til. Vi snakker her om at de som ender opp med å styre enten befinner seg til venstre for Arbeiderpartiet eller til høyre for for Høyre.

Les også: Her er Norges nye statsminister

- Angela viktigere
Det som derimot kan påvirke er et annet valg. Og det foregår om knappe to uker.

- Det tyske valget er mye viktigere for Oslo Børs og markedene. Dette kan nemlig styre retningen på hele eurosamarbeidet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Også meglernestor Jan Petter Sissener sier at valget i Tyskland er viktig for utviklingen i Euro-området.

- Det tyske valget er viktig på grunn av den sentrale rollen Tyskland og Angela Merkel spiller i europeisk politikk, ikke minst for krisehåndteringen i euro-området, sier Sissener til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Valget i Tyskland er valget til den 18. tyske Forbundsdagen og finner sted 22. september.

- Jeg var helt sikker på at Merkel skulle vinne, men nå ser det ut som at det kan vippe flere veier. Spesielt om partiet Alternative für Deutschland (AfD) kommer over sperregrensen vil det kunne skape reaksjoner. De er veldig kritiske til eurosamarbeidet og vil egentlig ut av hele greia, sier Mikelsen.

AfD ønsker oppløsning av valutaunionen knyttet til euro og gjeninnføring av nasjonale valutaer. Lederen for partiet er den tyske makroøkonomen Bernd Lucke, som i tillegg til å være politiker også er professor ved universitetet i Hamburg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johnny Syversen

Kan gi usikkerhet
Men det er ikke bare det alternative partiet som kan påvirke markedene.

- Slik det ser ut nå vil Angela Merkels parti CDU gjøre et godt valg, men det er mer usikkert hvordan det går med støttepartiet Fridemokratene (FdP). Skulle den nåværende tyske regjeringen miste sitt parlamentariske grunnlag, står vi ovenfor en mer usikker situasjon. De tyske sosialdemokratene SPD fører ansvarlig politikk, men vil være avhengige av De Grønne og eller venstrepartiet Die Linke. Det vil gi mer usikkerhet om den økonomiske politikken, sier Sissener.

Også det kan gi reaksjoner.

- Denne usikkerheten kan påvirke børsene negativt. Blir dette for vanskelig, kan det ende med en storkoalisjon mellom CDU og SPD slik landet hadde fra 2005 til 2009, men en slik koalisjon vil være mer ustabil enn dagens regjering, sier Sissener.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er allikevel lite sannsynlig at tyskerne vil føre til de store endringene.

- I tysk politikk har valg de siste tiårene ikke betydd dramatiske kursendringer, så selv om en mer usikker situasjon etter valget er negativt, er det likevel ikke grunn til å tro at dette får alvorlige virkninger for økonomien eller finansmarkedene, sier Sissener.

- Positivt for norsk økonomi
Valgresultatet vil imidlertid påvirke norsk økonomisk politikk.

- I den økonomiske politikken vil høyst sannsynlig den nye regjeringen holde fast ved handlingsregelen. Dette trenger ikke bli et stort stridspunkt, fordi oljefondet nå er blitt så stort at det er betydelig rom for pengebruk også innenfor handlingsregelen, sier Sissener til Nettavisen NA24.

- Videre vil vi se at praktiseringen av handlingsregelen blir mer i tråd med forutsetningene fra da den ble innført i 2001. I stedet for et ensidig fokus på 4%-målet, vil vi nå se en større vektlegging av hvordan pengene brukes. Det blir tilbakeholdenhet i forbruk, men mer vekt på samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer, mer til forskning og en del skattelettelser. Det vil skje lettelser i formuesskatten og oppmykning av arbeidsmiljøloven. I det hele en mer næringsvennlig politikk. Det vil også komme nedsalg i statseide selskaper, fortsetter han.

- I sum blir dette positivt for norsk økonomi. Oslo Børs er ganske uavhengig av utviklingen i norsk økonomi isolert sett, så virkningen blir ikke store. Forventninger om statlig nedsalg kan virke dempende på Statoil-aksjen og andre delvis statseide selskaper, uttaler Sissener.

Tror på blåblått
Om valget generelt, mener Sissener at resultatet langt på vei er historisk.

- Stortingsvalget ble et valgskred for de borgerlige vi ikke har sett maken til gjennom hele etterkrigstiden. Alle de borgerlige partiene har grunn til å være fornøyde med valget, men styrkeforholdet mellom dem innebærer en forskyvning mot høyre også innen den borgerlige blokken, sier han.

- De to blå partiene fikk en samlet oppslutning på 43,2% og en klar fremgang fra 2009-valget, selv om styrkeforholdet mellom Høyre og Fremskrittspartiet er vesentlig endret til Høyres fordel. Et viktig moment her er at det skal bare ett av sentrumspartiene til for å skaffe et flertall i Stortinget. Dette innebærer at det politiske tyngdepunktet ligger mellom Høyre og FrP, og at de to blå har betydelige muligheter til å spille Venstre og KrF ut mot hverandre, fortsetter Sissener.

Han tror vi vil se en mindretallsregjering.

- Dette vil innebære en vesentlig dreining mot høyre i norsk politikk. Jeg tror det er lite sannsynlig at vi får en regjering med alle de fire partiene. Til det er avstanden for stor på mange områder. Blåblå mindretallsregjering er det mest sannsynlige.

Rolig børsopptur
Tirsdag formiddag stiger Oslo Børs med 0,47 prosent til 505,77 poeng.

Børsen følger dermed den positive trenden fra de europeiske børsene, som alle øker med mellom 1 og 2 prosent.

Blant de mest omsatte selskapene er PGS og Opera taperne med et fall på 1 og 0,9 prosent. Vinnerne er Norwegian som løfter seg 2,6 prosent og DNB og Yara som begge går opp 1,4 prosent.

Statoil er mest omsatt, men faller 0,7 prosent på fallende oljepriser. Et fat nordsjøolje blir tirsdag formiddag solgt for 113,12 dollar, mens amerikansk lettolje omsettes for 108,51 dollar per fat.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag