Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Hun gikk 563.000 kroner opp i lønn

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Lønnen er ikke viktig for livskvalitet, sier Mette Hanekamhaug (Frp).

Frps Mette Hanekamhaug (23) ble landskjent da stemmesurr gjorde at det tok nesten to uker med turbulens, usikkerhet og nervøsitet før hun fikk vite at stortingsplassen var sikret.

Selv om stortingsrepresentantene har en årslønn på 724.100 kroner (per 1.05.2010), gir ikke dette så store utslag på hennes lønn i fjor.

Ligningen viser at Hanekamhaug hadde en inntekt på 161.043 kroner - og betalte 48.042 kroner i skatt. Hun har null i formue.

Selv skulle hun gjerne sett at vi ikke hadde tilgang på disse opplysningene:

- Fremskrittspartiet har ved flere anledninger foreslått å forby offentliggjøringen av skattelistene. En slik offentliggjøring er en inngripen i folks privatliv som ikke har noen positive effekter eller formål, sier Hanekamhaug til Nettavisen.

Nysgjerrig? Her kan du sjekke hva naboen tjener!

- Unødvendig fokus
- Hvilke fordeler/ulemper ser du med åpne skattelister?

- Offentliggjøringen av skattelistene skaper et stort, og etter min mening, unødvendig fokus på hva den enkelte person tjener. Hvorfor skal statlige myndigheter bruke ressurser på å offentliggjøre private opplysninger om enkeltindivider som ikke gagner noen, og kun oppnår å tilfredsstille folks kikkermentalitet, spør hun - og legger til at:

- Samtidig er dette informasjon av privat og personlig karakter, og kan misbrukes både av kriminelle, konkurrerende virksomheter i forhold til personer som er aktører i det private næringsliv, samtidig som at samfunnets generelle fokus på inntekt og penger blir styrket. Dette kan igjen skape grobunn for stigmatisering og mobbing av personer med, eller barn av personer med, lav inntekt.

Fornøyd med lønnen
- Hvor viktig synes du lønn er – og hva synes du om nivået på din egen inntekt?

- Jeg er fornøyd med nivået på min inntekt, samtidig som at overgangen mellom student på studielån og fulltidsjobb som stortingsrepresentant har vist meg en viktig ting – nemlig at lønnen ikke er viktig for din livskvalitet. Det er familie, venner, å ha en meningsfull jobb og en arbeidssituasjon jeg trives i som er avgjørende for hvordan jeg har det. Det aller viktigste er at en trives med det en gjør, og uavhengig av lønnsnivå vil din trivsel i arbeidshverdagen og din livssituasjon overskygge lønnen som indikator på livskvalitet, sier 23-åringen til Nettavisen.

- Prinsipielt er det helt feil av offentlige myndigheter legger ut en liste over enkeltindividers inntektsnivå. Denne informasjonsdelingen har ingen funksjon, og er slik kun ment for å tilfredsstille enkeltes kikkermentalitet. Listen representerer en solid inngripen i folks private sfære og liv. Det er for meg forbausende at regjeringen er i mot at folk skal få kunnskap om kvaliteten ved skolen deres barn går på (offentliggjøring av resultat på nasjonale prøver), men for at folk skal ha rett til å sjekke «naboens inntekt».

- Må stanses straks
Frps skattepolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde mener den årlige publiseringen må stanses umiddelbart:

- Det er urovekkende at regjeringen overser Politidirektoratets vurderinger som tilsier at en sammenheng mellom listene og kriminelle handlinger er sannsynlig. Vi kan derfor ikke godta en slik utlevering av innbyggernes inntekter og skatteinnbetalinger. Tallene er i beste fall unøyaktige, og i verste fall de kriminelles beste venn, sier han.

Etter offentliggjøringen av skattelistene i fjor bekreftet politiet at flere personer med høy inntekt hadde blitt presset for penger av kriminelle.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!