NA24.no

Hun kan bli ny NRK-sjef

Mari Velsand er i dag sjefredaktør i Nationen.
Mari Velsand er i dag sjefredaktør i Nationen. Foto: Mariann Tvete (Nationen)
Sist oppdatert:
Jakten på Hans Tore Bjerkaas arvtaker er i gang.

Mandag kom beskjeden om at NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas ikke vil fortsette som kringkastingssjef når åremålet går ut i mars neste år.

Etter dette har det blitt spekulert i hvem det er som kan ta over som ny kringkastingssjef.

Forslag er blant annet A-presse-sjef Thor Gjermund Eriksen, Egmont-sjef Olav T. Sandnes. Bergens Tidene-redaktør Trine Eilertsen og Telenor-topp Kristin Skogen Lund.

Felles for disse er det at de ikke har noen tilknytning til NRK.

Flere «NRK-kvinner»
Men i stedet for å hente noen utenfra finnes det også flere med NRK-tilknytning som kan være aktuelle. I tillegg er flere av dem kvinner, noe en kringkastingsjef aldri har vært tidligere.

Interne kandidater som trekkes frem er kringkastingsdirektør Annika Biørnstad, som i fjor ble kåret til årets kvinnelige medieleder og Grethe Gynnild-Johnsen som leder NRKs Program Riks.

Av tidligere ansatte finner man også Anne Aasheim som i dag direktør i Kulturrådet. Hun har tidligere vært sjefredaktør i Dagbladet og distrikts- og nyhetsredaktør i NRK.

En annen kandidat er Mari Velsand, administrerende direktør i Tun Media samt sjefredaktør og daglig leder i Nationen. Før Nationen hadde hun gjennom mange år ulike lederjobber i NRK, blant annet som programdirektør.

Anne Aasheim startet karrieren i Varden mens Mari Velsand er datter av Lars Velsand, mangeårig strotingsrepresentant for Senterpartiet.

Har vært diskutert
NRKs ansatte ønsker imidlertid ikke å flagge hvem det er som kan passe som deres neste leder.

- Vi vil ikke komme med noen navn nå, da det er for tidlig og det skal være en ordentlig prosess. Men det er viktig for oss at den neste kringkastingssjefen er uavhengig, sier NRKJ-leder Hege Iren Frantzen til Nettavisen NA24.

Jan Jørg Tomstad, klubbleder for NRK Sørlandet, sier også at det er for tidlig å si noe om hvem det er som kan bli ny NRK-sjef.

- Hva med Mari Velsand og Anne Aasheim?

- Det er navn som det har vært snakket om, sier han til Nettavisen NA24.

NRK Opplands klubbleder sier at det er flere potensielle til stillingen.

- Jeg synes vi har flere gode interne kandidater, og så finnes det sikkert flere gode eksterne kandidater, sier Alxander Nordby til Nettavisen NA24.

Hans-Tore Bjerkaas etterlater seg et godt skussmål hos sine egne.

- Det er nok ikke lett å være på toppen. Bjerkaas har vært en fantastisk sjef både på toppen og som kollega i NRK Troms, sier Sylvi Inez Liljegren i NRK Troms til Nettavisen NA24.

Om den neste kringkastingssjefen bør komme internt har hun ingen formening om.

Kan bli pengekrøll
Styreleder William Nygaard bør tenke på følgende når han nå skal finne en ny sjef.

- Jeg mener at de bør se på hva det er som er spesielt de nærmeste seks årene og hva det er NRK skal satse på. Det er viktig at en ny kringkastingssjef er toppsjef som har nese for mediepolitikken og nese for de politiske prosessene. Men det betyr ikke nødvendigvis at personen må ha en partibok, sier Lasse Gimnes, kommunikasjonsrådgiver hos GimCom, til Nettavisen NA24.

Morten Wiberg, TV- og radiosjef i mediebyrået Carat Norge, sier at det hadde vært artig med en utenom Arbeiderpartiet, men at ikke er noen ulempe å ha vært innom politikken.

- Det er bare en fordel å ha politiske kontakter, sier Wiberg til Nettavisen NA24.

Hverken Gimnes eller Wiberg mener at det spiller noen rolle om den nye NRK-sjefen er kvinne eller mann.

Men Gimnes peker på at det er viktig at personen har pondus.Spesielt lisensdebatten ser han for seg at kan bli krevende i årene som kommer.

- Det kan være at inntektene etterhvert ikke strekker til og at det blir nødvendig med kostnadskutt, noe som er tøffe prosesser. Det er dermed viktig at personen er god på ledelse.

Når det gjelder penger mener Carat-toppen at NRK bør se andre steder.

- Om NRK skulle blitt mer kommersielt burde de hente en utenfor huset. Det hadde vært morsomt å se Harald Strømme i stillingen. Strømme har fått til mye i TVNorge, så han hadde klart den jobben bra, sier Wiberg.

- Må kunne snakke
Trine Larsen er hodejeger hos Hammer & Hanborg og blogger på Nettavisen.

Hun mener at NRK må få en sjef som kan snakke for seg.

- Viktigere enn navn er hvilke egenskaper den nye lederen bør ha – utfordringer er det nemlig nok av. For bare få dager siden ble det kjent at Netflix lanseres i Norge, HBO ønsker seg inn i det nordiske markedet samtidig som Telenor fortsetter å bygge opp sin Comoyo. Disse kommer på toppen av den offensive satsingen til de etablerte TV-kanalene NRK konkurrerer med i dag, skriver Larsen i sin siste kommentar.

- Den nye NRK-sjefen bør derfor være en person som evner å sette sammen en gruppe ledere som kan svare på de utfordringene en lisensfinansiert allmennkringkaster står overfor.

Les hele kommentaren her: Må ha en NRK-sjef som kan snakke for seg

- Selvopptatt gjeng
Wiberg tror imidlertid ikke at NRK nå vil endre seg.

- Jeg tror ikke NRK vil endre seg drastisk, siden de har visse regler å forholde seg til. Alle endringer må opp i Stortinget, sier han

Gimnes vil ikke spekulere i noen navn, men peker på at det kan være vanskelig å være sjef for personer i mediebransjen.

- Mediefolk har ofte store personligheter og er godt over snittet selvoptatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere