NA24.no

Hun kan sjokkere musikkindustrien

Sist oppdatert:
Først ble alenemoren knust og tvunget til å selge truser. Nå kan hun få sin revansje.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

For et halvt år siden ble alenemoren Jammie Thomas historisk da hun, som den første noensinne, ble dømt for fildeling. For å ha delt 24 sanger via fildelingstjenesten Kaaza ble hun idømt en bot på stive 222.000 dollar, rundt 1,1 millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Dommen fikk musikkindustrien, som sier de taper milliarder på ulovlig nedlasting årlig, til å øyne et håp om å virkelig få avskrekket folk fra å ulovlig laste ned deres musikk. Men nå kan derimot Jammie bli reddet, platebransjen få seg en uventet smekk og fildelere i faresonen puste noe lettere ut.

Årsaken er at dommeren kan ha gjort en feil, ifølge Associated Press.

Dommeren byttet mening
Dommer Michael J. Davis sa til juryen, under saken mot kvinnen, at det å gjøre opptak tilgjengelig uten tillatelse bryter med opphavsrettighetene.

Torsdag sa den samme dommeren at det kan ha vært en feil avgjørelse grunnet tidligere rettspraksis.

Han har nemlig børstet støv av en rettskraftig dom fra 1993 som sier at en overtredelse krever en «faktisk spredning av enten kopier eller lydopptak».

Davis sier at han ikke var klar over denne dommen, den skal heller ikke ha blitt fremlagt fra noen av partene under rettssaken, og han nevner også at en dom fra Arizona, som plateselskapene brukte til å støtte sin sak, ble gjort ugyldig 29. april.

I søksmålene argumenterer platebransjen med at alt de må bevise er at den siktede gjorde musikken tilgjengelig. Dette illustrerer de gjennom sammenligninger med folk som viser piratkopier av DVD-er på gaten. Fildelere på sin side hevder at de eneste som beviselig har lastet ned musikken er etterforskere som jobber for plateindustrien.

Resultatet av dette kan bli at hele dommen mot alenemoren blir forkastet og at det blir satt opp en ny rettssak. Den avgjørelsen skal tas på et møte 1. juli.

Nå kan det være Jammie slipper å måtte betale over en million kroner i erstatning.
Nå kan det være Jammie slipper å måtte betale over en million kroner i erstatning.

Selv med over 30.000 tidligere søksmål var dette første gangen et av musikkindustriens søksmål endte i retten. Flere saker har blitt avvist og noen har endt med mindre forlik. Hun var først anklaget for å ha delt over 1700 filer.

Advokat for plateselskapene Richard Gabriel sier at selv om de må bevise nedlasting er det akkurat det etterforskernes handlinger gjør. Han sier også at de beviste at filene på Jammies maskin kom fra andre musikkpirater og at de ikke frykter at saken blir åpnet på nytt.

- Dersom vi må prøve saken på nytt vil vi gjøre det uten å nøle, sier han, ifølge Associated Press.

Folkets favoritt
Spørsmålet man kan stille seg er imidlertid hva de seks plateselskapene, Sony BMG, Arista Records, Interscope Records, UMG Recordings., Capitol Records. og Warner Bros. Records, som saksøkte kvinnen vil møte i en ny jury.

Da nyheten ble kjent gikk den verden rundt og mange uttrykte sin sympati for kvinnen. Selv hevder hun at hun aldri har hatt fildelingsnettverket Kaaza på maskinen og at de aktuelle sangene var på en CD.

- Hun var i tårer. Hun er knust. Dette er en jente som lever fra lønnssjekk til lønnssjekk, og nå kan hun plutselig miste en fjerdedel av lønningsposen resten av livet, sa Jammie Thomas’ advokat, Brian Toder, etter dommen.

Her er tobarnsmoren sammen med sin advokat etter dommen i fjor.
Her er tobarnsmoren sammen med sin advokat etter dommen i fjor.

Mange ser på kvinnen, med en forsørgerinntekt på rundt 200.000 kroner, som et symbol på platebransjens blinde bruk av kanoner i jakten på spurv, og at kravet mot henne er hinsides fornuft og helt uproporsjonalt med handlingen.

Platebransjens interesseorganisasjon RIAAs popularitet stupte etter at saken ble kjent.

Musikkmagasinet Blender har listet saken som et av tidenes største feilgrep.

Les mer her: Tidenes største bransjetabber!

Selger truser
For å kunne redde sin egen økonomi startet hun en innsamling på nettsiden sin. Hun selger også T-skjorter og stringtruser med teksten «Free Jammie - free everyone», blant annet for å finansiere advokatkostnadene.

Les mer her: Truser finansierer fildelingsbøter

Alenemorens advokat sa kort tid etter dommen at de ville anke saken.

Les mer her: Piratdommen blir anket

Ifølge Associated Press har hun så langt ikke trengt å betale det hun skylder fordi saken er anket.

Her er trusene som Jammie selger for å få betalt advokatens regninger.
Her er trusene som Jammie selger for å få betalt advokatens regninger.

Dersom møtet i juli skulle føre til en ny sak vil både anken og kravet på 220.000 dollar automatisk falle bort.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere