NA24.no

(Scanpix)

Hun krever 147 år gammel gjeld

Sist oppdatert:
Lånet på 1.500 kroner fra 1861 har i dag vokst til 117 millioner.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Slektningene etter butikkeier Thomas Pugh Kennedy i den amerikanske byen Tampa i USA, krever nå pengene som Kennedy lånte byen under borgerkrigen.

NA24 - din næringslivsavis

Tampa i USA, 1861: En formuende butikkeier låner ut rundt 1.500 kroner til sin hjemby. Krigen raser og byen trenger pengene til ammunisjon.

Men lånet ble aldri tilbakebetalt, hevder etterkommerne til butikkeieren som nå krever pengene tilbake - nærmere bestemt 117 millioner kroner.

147 år gammelt gjeldsbrev
- Det blir summen på lånet etter dagens pengeverdi pluss åtte prosent rente, sier slektning Joan Kennedy Biddle til St. Petersburg Times, ifølge tampabay.com.

I 1861 var Tampas økonomi svært dårlig og det lille samfunnet var i desperat pengenød for å kunne forsvare seg i borgerkrigen, som akkurat hadde begynt. Butikkeier Kennedy lånte ut rundt 1.500 kroner til sin hjemby den 21. juni, ifølge et 147 år gammelt gjeldsbrev som Joan Kennedy Biddle er i besittelse av.

- Gjeldsbrevet har vært i vår familie siden dagen det ble utstedt og lånet har aldri blitt betalt. Min far fortalte meg om hendelsen, og jeg tror ham, sier Biddle.

- Formelt gyldig
Byens høyeste aktor, David Smith, sier at kravet overhodet ikke er gyldig.

Men familien Biddle har ingen planer om å gi seg så lett. Deres advokat hevder at ingen lover og forordninger formelt gjør kravet ugyldig. Advokaten peker også på at USAs regjering så sent som på 1990-tallet ga kompensasjon til en urbefolkningsstamme for landområder som ble konfiskert på 1820-tallet.

Opp til domstolene
Aktoren kontrer med at det finnes en regel som gjør krav ugyldige dersom «ekstraordinær lang tid» har gått. Det kan bli opp til en dommer å avgjøre hvorvidt 147 år er å betrakte som kort eller (ekstraordinær) lang tid.

Joan Kennedy Biddle innrømmer overfor St. Petersburg Times at millionkravet kunne ha kommet på et bedre tidspunkt, i og med at byen Tampa holder på å skjære ned på sine utgifter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere