*Nettavisen* Økonomi.

Hunden kostet Drillo 20 millioner

- Sjokket mitt kom da Kjetil Siem under mediekjøret stod frem på TV og lo og sa at jeg ikke hadde fått sparken, sier Egil Drillo Olsen. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

- Det meste jeg har gjort med penger har gått til helvete.

27.08.14 17:01

Egil «Drillo» Olsen er en legende i norsk fotball. Han har gitt det norske landslagspublikummet sitt største øyeblikk i historien.

Marseille, St. Hansaften 1998, Norge Brasil 2-1. Vi har slått selveste Brasil og er videre i VM. Er det mulig? tenker de fleste.

Ikke siden frigjøringsdagene i 1945 har så mange gått bananas i norske gater av pur glede. Samba ble den nye folkedansen.

9. september ønsker Norges Fotballforbund å hedre Drillo i forbindelse med landskampen mot Italia. Selv er hovedpersonen litt lunken og i tenkeboksen på om han vil stille.

- Blir du respektert nok for den jobben du gjorde med landslaget?

- Hos folk flest tror jeg at jeg blir det.

- Men hos ledelsen i Fotballforbundet?

- Jeg fikk jo sparken, så det ligger jo i korta, at jeg ikke var veldig populær.

Klikk på bildet for å forstørre.

- For at de skulle klare å sparke meg, så måtte de sette Nils Johan Semb på sidelinjen. Hadde de involvert han, hadde jeg fortsatt. Det var snakk om fire kamper, som jeg ikke fikk. Semb var i USA da det skjedde, men jeg husker ikke helt når Bell oppfant telefonen, humrer han.

- Sjokket mitt kom da Kjetil Siem under mediekjøret stod frem på TV og lo og sa at jeg ikke hadde fått sparken.

Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland møter Egil «Drillo» Olsen i «Det store intervjuet».

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg skjønner hvorfor de rike blir rikere, og at forskjellene i Norge øker under de blåblå, sier Egil Drillo Olsen. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)


Drillo forteller om hunden som kostet ham 20 millioner, om Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli, om hvilket europeisk topplag som spiller fotball etter hans hjerte, om tiden i Wimbledon og hans råd til statsminister Erna Solberg.

Drillo har passert 70, men har ikke pensjonert seg av den grunn. I tillegg til å være ekspertkommentator på TV 2 og holde diverse foredrag, har han blitt en del av trenerteamet til det gamle, ærverdige vestkantlaget Lyn.

Lyn-suksess
- Jeg har vært med i syv kamper nå. Vi har vunnet fire, spilt én uavgjort og fått to tap. Men vi er over streken nå, så jeg tror vi klarer oss.

Med andre ord: En ny Drillo-suksess er på gang. Drillo tok det norske landslaget til nye høyder. Høyder de som fulgte det norske landslaget på 1980-tallet ikke trodde eksisterte.

Sjokket mitt var da Kjetil Siem under mediekjøret stod frem på TV og lo og sa at jeg ikke hadde fått sparken.

Fra å vinne enkeltkamper mot England og Argentina, men aldri komme noen steder, begynte Norge å vinne nesten hele tiden. Og plutselig var vi i VM.

Fra i snitt å ha fått rundt ett poeng per kamp, fikk plutselig «Drillos» opp mot to, og i 1993 hele 2,3 poeng i snitt. Til info er tre maksimum, for de som ikke er like innforstått med det.

- Hva var egentlig nøkkelen til den norske suksessen på 90-tallet?

- I starten var den største suksessfaktoren defensiv organisering. Utover på 1990-tallet spilte den gjennombrudshissige, fremoverrettede angrepsfotballen også en viktig rolle.

- Men etter den tiden, kom Barcelona-skolen. De vant jo alt en stund, og alle skulle kopiere dem. Det preget også norsk fotball.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norge klarer 0-0 mot Nederland og nærmer seg VM i USA i 1994 med stormskritt. Foto: Jon Eeg (NTB scanpix)


- Det Barcelona var helt enorme på, var gjenvinningsfasen. Når de mistet ballen, eksploderte intensiteten i forsvarsarbeidet og de vant den tilbake nesten med en gang på motstanderens fotballhalvdel. Jeg mener at det var den største suksessen med Barcelona-skolen. I tillegg til at de selvfølgelig hadde noen av verdens beste fotballspiller.

Les flere «Det store intervjuet» her:

(Intervjuet fortsetter under)


Bohinen og Myggen kritiske
- Når det er sagt, mener flere at de hadde blitt Champions League mestere samme hvilken fotball de hadde spilt.

- Myggen hadde passet bra inn på Barcelona?

Flere mener at Barcelona hadde blitt Champions League mestere samme hvilken fotball de hadde spilt.

- Ja, han var en av dem jeg måtte jobbe med for å bli fremoverrettet nok. Han spilte faktisk noen av sine beste landskamper, da han hadde forbud mot å spille ballen bakover.

- Han og Lars Bohinen var de som var mest kritiske til måten vi spille på.

- Myggen var også en veldig god ballvinner.

- Ja, det og. Men aller best var hans blikk. At han kunne bli så god, samtidig som han var så langsom som han var, er egentlig ganske utrolig. Han var treg. Han løp ikke fra noen, men var desto raskere i hodet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- At Myggen kunne bli så god, samtidig som han var så langsom som han var, er egentlig ganske utrolig. Han var treg. Han løp ikke fra noen, men var desto raskere i hodet, sier Drillo om en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene. Her fra trening under Fotball-VM i 1998. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)


Er det en klubb Drillo har lagt sin elsk på, så er det siste års spanske mestere, Atletico Madrid.

- De er det nærmeste man kommer min filosofi. De er fremoverrettet og meget soneorientert. Det blir ikke bedre enn det.

Drillo best i 2009-2010
Det norske landslaget har aldri gjort det bedre enn under Drillos ledelse, bortsett fra et lite blaff året etter Drillo sluttet i 1999, under Nils Johan Semb.

Det få vet, er at den beste perioden under Drillo var årene 2009 og 2010.

- Jeg våger å påstå, hvis vi deler norsk landslagsfotball i toårsbolker, så var 2009-2010 den beste i historien. Sjekk det.

Og Drillo har helt rett. Med minst mulig margin slår han årene 1996-1997.

Jeg våger å påstå, hvis vi deler norsk landslagsfotball i toårsbolker, så var 2009-2010 den beste i historien. Sjekk det.

Drillo tok Norge fra 59. plass på FIFA-rankingen til 11. plass og nummer en ranking under kvaliktrekningen til VM EM i 2012. I skrivende stund ligger Norge plassert på en 53. plass.

I fjor fikk landslaget 0,46 poeng i snitt per kamp. Hadde det ikke vært for 1978, så måtte vi tilbake 1949 for å finne et dårligere landslagsår.

- Hva har gått galt med norsk fotball?

- Husk at alle de årene jeg trente landslaget, så vant vi mer enn vi tapte. Hva er så gærent? Vi er en liten fotballnasjon og det vil alltid gå i bølger.

- Etter at du forsvant har dere tapt mer enn dere har vunnet?

- Det siste året med Åge Hareide vant vi ingen kamper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Egil Drillo Olsen har ikke noen tro på topping av barneidrett. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)


Avhengig av klubbene
- Hva må gjøres for å snu trenden?

- Norsk landslagsfotball er helt avhengig av klubbene. Landslaget kan ikke utvikle spillerne, det er det klubbene som må gjøre. Men skal vi hevde oss, er vi helt avhengig av å ha en del spillere i klubber på et veldig høyt nivå, det har vi ikke nå.

- For noen uker siden røk Tromsø ut mot et lag fra Færøyene?

- Tilfeldigheter er det mest undervurderte faktum i fotball. At Molde røyk ut, var tilfeldig. De var helt klart det bedre laget. Så brente de en straffe, og fulgte opp med et selvmål. Det er noe som heter tilfeldigheter.

Tilfeldigheter er det mest undervurderte faktum i fotball. Tyskland kunne røket ut mot Algerie i kampen før de knuste Brasil. Tilfeldigheter.

- Tyskland kunne røket ut mot Algerie i kampen før de knuste Brasil. Tilfeldigheter.

- Mangel på topping av barneidrett. Er det noe av årsaken?

- Det tror jeg er fullstendig feil og ikke et stort poeng. For det første er vi nokså gode på yngre landslag og spiller jevngodt med lag som topper. Så det henger ikke på greip.

- Du tenker på Mats Møller Dæhli og Martin Ødegaard?

- Det kan bli veldig spennende, og det ser ut til at de har de holdningene som skal til for å lykkes på europeisk toppnivå.

- Hva er farene når man slår igjennom så tidlig?

- Det går på holdninger. Nå kjenner ikke jeg noen av de to gutta der. Men av det jeg har hørt av folk som kjenner dem, så har de akkurat de holdningene som skal til for å lykkes. Det virker i hvert fall slik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Drillo har stor tro på Mats Møller Dæhli. Foto: David Rawcliffe/propaganda (NTB scanpix)


- Fotballspillere blir ofte kritisert for manglende treningsholdninger sammenlignet med andre idrettsutøvere?

- Det er bare tull og tøys. Og misunnelse. At de beste i fotball har like gode holdninger som de beste i andre idretter, er jeg helt overbevist om

- Jeg registrerte særlig på 90-tallet, at når spillere kom fra Norge til England, så ble flere av dem overasket at de trente mindre enn det de var vant til her hjemme.

- Kan det ha skjedd en endring ute, slik at de som kom fra Norge var mer profesjonelle den gangen, men at de nå har tatt oss igjen?

- Det er det naturligvis, men det er farlig å generalisere. For det er forskjell på klubber både i Norge og England. Det er ikke slik at i norske klubber trener man sånn og i engelske klubber trener man slik. Det er stor variasjon innad i landene.

Jeg registrerer at det er enkelte i media som mener at jeg ikke henger med i utviklingen og at jeg har gått ut på dato.

- Er det noen fotballkunnskap du føler at du mangler?

- Jeg følger godt med og ser mye fotball. Jeg har alltid vært veldig opptatt av å tenke hvordan fotballen vil se ut om fem år, for å være i front av utviklingen. Jeg har også vært veldig opptatt av forskning og alt som finnes der, det er veldig mye som skjer der som vi ikke hadde tilgang på før.

- Men jeg registrerer at det er enkelte i media som mener at jeg ikke henger med i utviklingen og at jeg har gått ut på dato.

Skulle aldri fått sparken
Drillo har prøvd seg som trener i utlandet, uten å oppnå samme suksess som på landslaget. Allerede i sin første sesong i Wimbledon, som da var eid av Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten, fikk han sparken.

- Jeg snakket med Gjelsten i etterkant og han beklaget, og mente de hadde gjort noe dumt. Jeg mener at Wimbledon ville klart seg, om jeg ikke hadde fått sparken.

- Husk at før den sesongen hadde ikke Wimbledon vunnet en eneste kamp på et halvt år. Alle de som før sesongstarthadde tippet sluttstillingen i Premier League, tippet oss nederst. Så gjorde vi det jævlig bra.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjørn Rune Gjelsten sammen med Sam Hammam, som han kjøpte Wimbledon av sammen med Kjell Inge Røkke. Foto: Pål R. Hansen (NTB scanpix)


Drillo er opptatt av at livet er fullt av tilfeldigheter. Hadde det ikke vært for hunden hans, så ville Drillo vært den første norske treneren i Celtic, ikke Ronny Deila.

- I Celtic har vi fått en ny trener, Ronny Deila. Det er jo en jobb du kunne fått i 1998?

- Jeg satt omtrent med pennen i hånda for å skrive under en femårskontrakt.

- Stemmer det at det enten var Celtic eller hunden din?

- Ja, det stemmer. Den gangen var det slik at du måtte ha bikkja et halvt år i karantene. Det var spesielt for Storbritannia. Det var ikke meg, men kjerringa som satte ned foten.

Hunden kostet 20 millioner
- Det må ha vært gode penger du takket nei til?

- Det husker jeg ikke, det var en femårskontrakt. Det var lønninger langt over det jeg kunne drømme om.

- 3-4 millioner – et sted der?

- Ja, tja, det var det sikkert, det er såpass lenge siden.

Så har vi Frp, som noen ganger av en eller annen merkelig grunn, kan falle ned på et fornuftig standpunkt.

- Så vi kan si at hunden din kostet deg 20 millioner?

- Ja … Men jeg fikk jobb i Wimbledon etter hvert. Det var brukbart betalt der óg.

- Men det var ikke fem år, det, da …

- Nei, det var bare ett … Jeg hadde bra betalt på landslaget også.

- Men hva gjorde du med hunden da? Sa du til kjerringa at nå bestemmer jeg?

- Ja!

- Da måtte den i karantene?

- Nei, vi hadde ikke bikkje der. Den ble plassert hos søstera til Siggen (kona red.anm.) i Egersund.

Drillo er et samfunnsengasjert menneske og ofte blir hans venstreradikale meninger skrevet om i pressen.

- Ingen hadde skrevet noe om mitt politiske ståsted hvis jeg hadde vært Høyre-mann.

- OL 2022. Er det en fornuftig ting?

- Jeg er veldig klar på nei. Vi har til de grader mange andre bra ting å bruke pengene på, også innenfor idrett. Vi snakker ikke om millioner, vi snakker om bøttevis av milliarder kroner. Hva skal vi med det OL-et da?

Jeg stemmer på et parti som sier konsekvent nei til å slippe bomber i hodet på uskyldige folk. Alle de andre partiene sier ja. SV sier tja, alle de andre sier ja, hurra.

- Dette er jo stort sett en høyre-venstre-greie med OL, ytre høyre sier stort sett ja. Men så har vi Frp, som noen ganger av en eller annen merkelig grunn, kan falle ned på et fornuftig standpunkt.

- Hva er det med det norske samfunnet som irriterer deg mest?

- Til de grader utenrikspolitikken. Jeg stemmer på et parti som sier konsekvent nei til å slippe bomber i hodet på uskyldige folk. Alle de andre partiene sier ja. SV sier tja, alle de andre sier ja, hurra.

- Se hva de har gjort i Libya, Afghanistan – se hva som skjer i Irak, og det som skjer i Israel. Det er nesten ikke til å holde ut. Derfor står jeg på venstresiden.

- Jeg har ikke det store engasjementet for innenrikspolitikken, men jeg ser at det går i gal retning der også med de blåblå. Jeg skjønner hvorfor de rike blir rikere, og at forskjellene i Norge øker – ikke bare under de blåblå, men der enda mer. De økte jo under de rødgrønne også, eller de var jo ikke rødgrønne, de var mer blågrønne.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er overhode ikke i en god posisjon til å gi gode råd til Erna. Jeg er vel den siste hun vil høre på, sier Egil Drillo Olsen. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)


- Jeg tilhører den rikeste halvdelen i dette landet
- Har du noe godt råd til Erna?

- Jeg er overhodet ikke i en god posisjon til å gi gode råd til Erna. Jeg er vel den siste hun vil høre på.

Det meste jeg har gjort med penger har gått til helvete, med unntak av huset jeg kjøpte i 1991.

- Men jeg ser at rettighetene og godene som vanlige folk har tilkjempet seg, er i større fare så lenge de blåblå får lov til å holde på. Men jeg er enig i at det er relativt få fattige i Norge, sett opp mot dem man kan sammenligne seg med. Jeg er jo dritheldig, jeg tilhører den rikeste halvdelen i dette landet her.

Det er fotballtreneren Drillo som har ført ham der, ikke investoren Drillo.

- Det meste jeg har gjort med penger har gått til helvete, med unntak av huset jeg kjøpte i 1991.

Så får vi se 9. september, 33 år på dagen etter at Norge slo England 2-1 på Ullevål, om Drillo stiller på samme stadion for å bli hedret som den legenden han er i norsk fotball.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag