*Nettavisen* Økonomi.

Hundretusener rammet av skattekaos

Foto: (Scanpix/Montasje)

Folk raser og Skatteetaten skylder på staten.

22.03.11 20:13

Nordmenn som ville sjekke selvangivelsen tirsdag formiddag sjekket forgjeves.

Bare få minutter etter at Skatteetaten og Altinn åpnet tjenesten tirsdag klokken 07.30 begynte problemene.

På Skatteetatens hjemmesider ligger denne meldingen ute i øyeblikket: «På grunn av stor trafikk i Altinn vil flere ha problemer med å få tilgang til Skatteetatens tjenester i Altinn».

Skatteetaten fraskriver seg altså ansvaret og skylder på Altinn.

På Altinns hjemmesider ligger denne beskjeden:

På grunn av stor pågang er Altinn er for tiden utilgjengelig. Vi kommer med ny informasjon når situasjonen endrer seg. Vi beklager ulempene dette medfører.

- Vi beklager sterkt at Altinn stort sett har vært utilgjengelig siden selvangivelsen og foreløpig skatteberegning ble lagt ut klokken 08.00. Det har vært enormt stor pågang, med flere hundretusen personer som har forsøkt å logge inn på morgenen. Vi jobber på spreng med å løse problemet og anbefaler brukerne å forsøke etter klokka 12, sier kommunikasjonsansvarlig i Altinn Jørgen Ferkingstad til NA24.

Han opplyser at det er Brønnøysundregistrene som har ansvaret for forvaltningen av Altinn-løsningen, på vegne av 33 offentlige etater, deriblant Skatteetaten.

- Vi jobber med å analysere og løse problemene vi har hatt så langt i dag, sier Ferkingstad.

Brønnøysundregistrene er organisert som en etat under Nærings- og handelsdepartementet (NHD).

Leserne raser
«Som vanlig har de ikke tatt høyde for at flere personer kanskje ønsker å sjekke den samtidlig, og da kræsjer serveren igjen...som i fjor og året før der osv», skriver en leser på NA24.

«Når ikke engang de kan ta høyde for skatteoppgjøret, hva ville da skjedd i en landsdekkende katastofesituasjon? Jeg er oppgitt!», heter det i en leserkommentar på DinSide.

Dette trenger du
For å kunne se selvangivelsen på internett må du være MinID-bruker. Mer enn 2,3 millioner nordmenn bruker MinID. Er du ikke en av dem, trenger du følgende for å registrere deg:

* fødselsnummer/d-nummer

* mobilnummer og e-postadresse

* PIN-kodebrev

PIN-kodebrevet trenger du bare første gang du registrerer deg. Neste gang du logger inn får du en kode på SMS. Mangler du PIN-koder, kan du bestille på skatteetaten.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.