NA24.no

Hurra for boligfallet!

Sist oppdatert:
Boligprisene faller. Det er veldig bra.

(NA24-KOMMENTAR): Mandag kom ny statistikk som viste at boligprisene falt i november. Dette bekrefter en moderat fallende tendens de siste månedene, og rimer med bildet i mange andre land.

Ser man på sesongjusterte tall, ble toppen nådd i juni. Siden da har snittprisen pr. kvadratmeter falt med drøyt 2 prosent.

Fallet kommer etter en lang opptur for boligprisene. Ser man litt stort på det, har boligfesten vart i 15 år, siden 1992. De siste årene var spesielt festlige. Da prisene nådde en foreløpig topp i sommer hadde gjennomsnittlig kvadratmeterpris gått fra rundt 15.000 i 2003 til 25.000 kroner. Det er en oppgang på rundt 65 prosent på fire år.

Bedre før enn senere
Den typen boligprisvekst varer selvsagt ikke evig, og jo lenger den varer, jo mer smertefull blir den påfølgende korreksjonen. Derfor er det bra at boligprisene nå flater ut og faller. Foreløpig er det lite som tyder på noe krakk for boligprisene i Norge. Norsk økonomi er sterk, folketallet økende, arbeidsledigheten svært lav, lønnsveksten høy og rentenivået fortsatt moderat.

En videre opptur ville økt faren for et ras som ville gitt store problemer, ikke minst for dem som kom sist inn på markedet. Mange nordmenn slet økonomisk etter den bratte bolignedturen fra 1988 til 1992.

Lavere boligpriser kan også kjøle ned byggebransjen, slik at man ikke får en generasjon nybygg preget av dyrt hastverksarbeid.

Nyttig påminnelse
Fallende boligpriser er også en påminnelse om risiko. Boliginvestering er skattemessig svært gunstig i Norge, og med de siste årenes prisutvikling får man inntrykk av at dette er gratis penger. Svært mange kjøpe utleieenheter i tillegg til egen bolig. Det er ikke nødvendigvis en lur investering. Leieprisene har de siste årene jevnt over ikke holdt følge med boligprisene. Dermed blir utleieboliger for mange en spekulasjon i videre boligprisoppgang.

Samtidig gir det dårlig risikoprofil å investere enda mer i det samme markedet hvor mange har resten av formuen: Det lokale boligmarkedet. For ikke å legge alle eggene i en kurv, burde nordmenn drive mer finanssparing og mindre boligsparing.

Et fall i boligprisene minner også om risikoen ved å strekke lånestrikken for langt med full belåning og avdragsfrihet.

Ikke alle er med
Dernest er lavere priser selvsagt bra for alle dem som ikke er inne i boligmarkedet. Siden så mange sitter med størstedelen av formuen i bolig, er det lett å bli blind for at bolig faktisk ikke bare er en investering, men også en nødvendighet. For alle som leier, skal inn i boligmarkedet eller kjøpe noe større, er lavere priser bra.

For all del: Kjøp gjerne bolig. For mange er det en glede å eie egen bolig, og du kan over tid forvente at boligen gir en grei, men ikke fantastisk, avkastning. Men tro ikke at bolig er en magisk investering. Avkastning og risiko henger sammen.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Feil lærdom av Terra
Oljepenger til Citigroup
Hvem skal ta Terra-regningen?
Statens pengegalopp
Terras eneste mulighet

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere