*Nettavisen* Økonomi.

Hurrastemning på børsen

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Kjøpelysten er tilbake på Oslo Børs og hovedindeksen får en kraftrekyl.

29.10.08 12:09

Det er god stemning på Oslo Børs onsdag morgen og investorene kan strekke armene i været og juble over knallstarten.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen stiger 3,43 prosent til 221,29 poeng.

Mye av grunnlaget for dagens pangstart på Oslo Børs ble lagt i USA i går kveld. Her sendte kjøpelystne investorer aksjene til himmels der Dow Jones og S&P 500 begge steg over ti prosent. Også i Asia var det stort påtrykk på kjøpefronten. I Japan kunne man se at Nikkei 225 steg over syv prosent.

Følg utviklingen her

Det er ikke bare på børsene det er volatilt også oljeprisen svinger markant. Et fat nordsjøolje med levering i desember omsettes for 62,28 dollar på råvarebørsen i London. StatoilHydro stiger hele 5,5 prosent til 121 kroner.

Europa i blått
Optimismen i USA og i Asia har også smittet over på resten av børsene ute i Europa. I London stiger FTSE 100 fire prosent og i Paris stiger CAC40 6,2 prosent onsdag formiddag. I Tyskland må imidlertid investorene se DAX-indeksen falle tre prosent. DAX-indeksen har hatt en formidabel opptur de siste dagene med en oppgang på 12 prosent i går. Her har bilkonsernet Volkswagen drevet oppgangen.

Stemningen er også god på de nordiske børsene denne onsdagen. I Sverige stiger OMXS30 4,12 prosent, OMXC20 i København løftes 5,7 prosent, mens OMXH25 i Helsinki stiger 5,3 prosent.

Rentefokus
Høydepunktet i dagens handel vil for mange være rentebeslutningen fra Norges Bank. Det ventes at sentralbanken klokken 14 i dag offentliggjør et kutt i styringsrenten på 50 basispoeng til 4,75 prosent.

Det er ikke bare i Norge at det er rentefokus i dag. Den amerikanske sentralbanken avslutter i dag sitt to dager lange rentemøte og offentliggjør klokken 19.15 norsk tid sin rentebeslutning. Også her er det ventet at Fed kutter styringsrenten med 0,5 prosentenheter til en prosent.

Finansiering i boks
FPSO-selskapet Sevan Marine har falt som en sten på børsen i år. Rykter og spekulasjoner har florert om at selskapet ikke har hatt tilgang til finansiering av sine kjegleformede FPSOer. I dag melder selskapet at de har fått på plass finansiering til FPSO-riggen Voyageur. Det er GE Commercial Finance som har fått med seg bankene til å syndikere et lån på 300 millioner dollar for riggen som allerede er sikret kontrakt. Nå jobber Sevan videre med å skaffe nødvendig byggefinansiering til de to dypvannsboreriggene Sevan Driller II og III. Her har Sevan nå signert et mandat med to ledene finansinstitusjoner som tilretteleggere av byggefinansiering på inntil 1 milliard dollar.

Les mer:Sevan får finansiering

Nyheten sender aksjen opp hele 87,95 prosent til 13,10 kroner i dagens handel. Sevan-aksjen står likevel med en nedgang på over 84 prosent siden årsskifte.

Teletall
Telegiganten Telenor la før børsen åpnet i dag frem sine tredjekvartalstall. Driftsresultatet endte på 3.839 millioner kroner av en omsetningen på 23,8 milliarder kroner. Telenor oppnådde et resultat før skatt på 4.434 millioner kroner. Tallene er dårligere enn analytikerne hadde ventet og aksjen blir straffet med en nedgang på 14,25 prosent til 38,50 kroner.

Les mer:Telenor innfrir ikke

Telenor meldte samtidig om at de kjøper 60 prosent av den indiske selskapet Unitech Wireless for om lag 7,2 milliarder kroner. Teleselskapet er forberedt på å sikre finansiering ved en fortrinnsrettsemisjon på rundt 12 milliarder kroner i første kvartal 2009.

- Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad har uttalt seg positivt til at regjeringen under visse forutsetninger er innstilt på å fremme en proposisjon for Stortinget om at staten tegner seg for sin forholdsmessige andel av en fortrinnsrettsemisjon, skrives det i en pressemelding.

Les mer:Milliardkjøp i India og Sylvia skyter inn 6,5 mrd. i Telenor

Smell for Storebrand
Storebrand-aksjen faller 2,7 prosent til 13,60 kroner etter at finanskonsernet la frem sine kvartalstall i dag. Resultatet er sterkt preget av finanskrisen og selskapet har tatt en nedskriving på 2,5 milliarder kroner i kvartalet. Resultatet før denne nedskrivningen oig andre amortiseringer er på minus 1,2 milliarder. Analytikerne ventet et konsernresultat på minus 41 millioner kroner.

Les mer:Stjernesmell for Storebrand

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.