NA24.no

FÅR OPSJONER: Kommunikasjonssjef Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten er tildelt én million opsjoner på aksjer i eget selskap.
FÅR OPSJONER: Kommunikasjonssjef Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten er tildelt én million opsjoner på aksjer i eget selskap. Foto: Torgrim Rath Olsen, (Nordlys)

Hurtigruten med 16,7 millioner lukrative opsjoner til sjefene

Kommunikasjonssjef Anne Marit Bjørnflaten nylig tildelt én million opsjoner i Hurtigruten.

(Nord24): Anne Marit Bjørnflaten ble nylig ansatt i fast stilling som kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten. Nå er hun tildelt én million opsjoner av styret i selskapet.

Det skriver selskapet i en melding til Oslo Børs.

Bjørnflaten eide i forrige uke ingen aksjer i selskapet. For at Bjørnflaten skal tjene penger på opsjonene, må aksjekursen passere 5,73 kroner innen november 2016 eller november 2017. Tirsdag formiddag ligger kursen på rundt 4 kroner og 50 øre.

Flere ledere fikk

Bjørnflaten er én av flere ledere i Hurtigruten som er tildelt opsjoner av styret nylig. Dermed fortsetter de politikken med å gi ansatte i nøkkelroller gode grunner til å bli i selskapet.

Til sammen har ledere og nøkkelansatte i Hurtigruten opsjoner på å kjøpe 16,7 millioner aksjer i Hurtigruten. 13,7 millioner opsjoner kan først benyttes i november 2016 eller november 2017, mens de resterende tre millioner opsjoner tilhører konsernsjef Daniel Skjeldams eget opsjonsprogram godkjent av styret i to runder i november 2012 og i mars i år.

Lukrativ opsjonspakke

Nordlys har tidligere omtalt de lukrative opsjonsavtalene til konsernsjef Daniel Skjeldam. I tre runder har styret i Hurtigruten gitt konsernsjef Daniel Skjeldam opsjonsavtaler potensielt verdt millioner av kroner. Nå sitter Skjeldam på opsjoner som gjør at han kan kjøpe til sammen 6,5 million aksjer i kystens flaggskip.

Toppsjefen eier per i dag 1.219.000 aksjer i Hurtigruten ASA, mesteparten gjennom Hornsund Invest AS. Toppsjefens aksjer er i skrivende stund verdt snaue fem og en halv millioner kroner.

Skjeldams høyre hånd, finansdirektør Aasta Lassesen, har til sammen 2,5 millioner opsjoner til kurs 3 kroner og 50 øre. Lassesen har per i dag 700.000 aksjer til en verdi av 3,1 millioner kroner (med dagens kurs).

Disse lederne har opsjoner

Kommersiell direktør Magnus Wrahme har 1,5 millioner aksjeopsjoner til kurs 3 kroner og 50 øre. Han har fra før av 30.000 aksjer.

IKT-direktør Oscar Engeli har totalt 1,5 millioner aksjeopsjoner. Én million er til kurs 3,50 kroner, mens 500.000 opsjoner er til kurs 5,73 kroner. Engeli eier ingen aksjer foreløpig.

Svein Taklo, direktør for maritime operasjoner, har 1,5 millioner opsjoner til kurs 5,73 kroner. Han har ingen aksjer.

Direktør for produkt- og hotelloperasjoner, Thomas Westergaard, har 1,5 millioner opsjoner til kurs 5,73 kroner. Han har 125.000 aksjer.

Direktør Sigurd Bay, med ansvar for pris og inntjening, har 700.000 opsjoner til 3,50 kroner. Bay har 33.500 aksjer fra før.

– Dyktig toppsjef

I intervjuet med Nordlys i mars ville hverken Skjeldam eller Bjørnflaten kommentere opsjonsavtalene.

– Hverken Skjeldam selv eller vi i Hurtigruten kan kommentere noe rundt opsjonsavtalene. Det er det kun styret som gjør, sier Bjørnflaten.

Styreleder Trygve Hegnar ville heller ikke røpe hvorfor de hadde forlenget opsjonsavtalen til Skjeldam, men sa i mars at styret mener han gjør en god jobb.

– En dyktig toppsjef er alltid av stor betydning, og Daniel Skjeldam har de egenskaper Hurtigruten trenger, sa Hegnar til Nordlys.

Skjeldams avtale

Konserndirektør Daniel Skjeldam har 6,5 millioner opsjoner totalt.

* Første opsjonsavtale på tre millioner aksjer ble inngått 7. november 2012 og offentliggjort dagen etter.

* Andre opsjonsavtale ble meldt til børsen nøyaktig ett år seinere. Da fikk Skjeldam opsjon på ytterligere 3,5 millioner aksjer. På det tidspunktet satt han på 95.000 aksjer og 6,5 millioner opsjoner.

* I en tredje og revidert opsjonsavtale inngått i mars 2014, fikk Skjeldam forlenget opsjonsavtalen med ett år til 2017.

Forlenget ut 2017

Den første delen av opsjonsavtalen gir Skjeldam rett til å tegne seg for én million aksjer til fire kroner per stykk i en tomånedersperiode fra Hurtigruten offentliggjør fjerdekvartalsresultatet for 2013. Det vil si i den perioden vi har vært inne i i vår. Skjeldam kan også velge å benytte seg av denne opsjonen om ett år, etter at årets resultat presenteres over nyttår 2015.

For hvert år som går kan Skjeldam tegne seg for én million aksjer, men prisen stiger også med én krone per år hvis han benytter opsjonene hvert år.

Etter fjerde kvartal 2014 vil prisen kunne stige til fem kroner per aksje. Etter 2015 vil prisen kunne stige til seks kroner per aksje.

De siste 3,5 millionene opsjonene gir Skjeldam rett til å kjøpe aksjer for 3 kroner og 50 øre per stykk.

Disse opsjonene kan først løses ut i november 2016 og seinest i november 2017.

PS!Hvis dagens aksjekurs på rundt 4,5 kroner holder seg, er avtalen verdt 3,5 millioner kroner for Skjeldam, med andre ord en årlig ekstrabonus på rundt én million kroner.

Les flere saker hos Nord24!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere