*Nettavisen* Økonomi.

Hurtigrutens millionstøtte granskes

Foto: (Scanpix/Montasje)

I verste fall må Trygve Hegnars Hurtigruten tilbakebetale 180 millioner kroner.

14.07.10 15:38

Hurtigrutens statsstøtte på rundt 181 millioner kroner kan være i strid med EØS-reglene. Det varsler EFTAs overvåkningsorgan ESA onsdag.

Dermed blir selskapet gransket, og i verste fall må Hurtigruten tilbakebetale hele statsstøtten på 181 millioner.

– EØS-reglene hindrer ikke at staten kan betale for denne typen tjenester, men det er ikke tillatt å overkompensere, av hensyn til konkurransen i markedet, sier ESA-president Per Sanderud i en pressemelding.

Økonomiske problemer
Da Hurtigruten hadde store økonomiske problemer i 2008 økte myndighetene kompensasjonen til Hurtigruten. Denne økte statsstøtten er nå i ESAs søkelys, og kan stride med EØS-reglene.

I 2004 ga staten en kontrakt for levering av transporttjenester langs norskekysten til Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes. Avtalen, til en verdi av 1,9 milliarder kroner, løper fra 1. januar til 2005 til 31. desember 2012. Denne kontrakten ble gitt etter en anbudsrunde.

Trygve Hegnar, redaktør i Finansavisen, kjøpte Hurtigruten i fjor for 256 millioner kroner. Hegnars selskap Periscopus eier 26,35 prosent av aksjene i Hurtigruten, og han er også styreformann i selskapet.

Ikke overrasket
Administrerende direktør i Hurtigruten Olav Fjell er ikke overrasket over at ESA skal granske bevilgningen av 181 millioner kroner.

- Det er normalt at EFTAs kontrollorgan vurderer denne type statlige utbetalinger, men i vårt tilfelle betaler staten for daglige godsforsendelser og passasjertrafikk som er definert som en samfunnsoppgave, sier Fjell til NTB.

Fjell mener staten burde ta bevilget enda mer penger.

- Det er turistene som gjør at vi kan løse våre samfunnsoppgaver på en tilfredsstillende måte. Det er her vi tjener pengene som har gjort at vi også kan løse de andre oppgavene, sier Fjell.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.