NA24.no

STARTET I KJELLEREN: Her – i kjelleren – startet huset å sprekke opp for tre år siden. Sprekken i gulvet er en av mange rundt om i boligen.
STARTET I KJELLEREN: Her – i kjelleren – startet huset å sprekke opp for tre år siden. Sprekken i gulvet er en av mange rundt om i boligen. Foto: Per Langevei (Sandefjords Blad)

Husdrømmen til Anne sprekker opp

Sist oppdatert:
Kampen mot kommunen har fortsatt ikke nådd fram.

– Hele huset bør egentlig rives. Det er bare et spørsmål om tid før det ikke går an å bo her lenger, sier hun til Sandefjords Blad.

I 2011 begynner hun å bli urolig. Huset oppfører seg merkelig. Vegger og gulv sprekker opp – i kjelleren først, så gradvis opp i andreetasje. Veggene flytter seg utover, lever nærmest sitt eget liv.

Se flere bilder lenger ned i saken.

Tre år senere er det umulig ikke å legge merke til hvordan huset har tatt farge av de utvendige kreftene. Innvendig sliter Tybring Hansen med å få lukket igjen dørene. Listverk har blitt revet fra hverandre. Også garasjen er preget av setningsskader.

– Huset er ikke tett. Da blir det naturligvis kaldt, spesielt i gangene. Jeg skal ut herfra så fort jeg har fått en avklaring, sier hun til Sandefjords Blad.

Nye rør i 1990
Tybring Hansen flyttet inn i det nesten 90 år gamle huset i Dølebakken på starten av 2000-tallet. Huset hadde på dette tidspunkt ingen synlige setningsskader.

Grunnen er riktignok, som på mange andre steder i Sandefjord, ustabil. Den består i stor grad av leire og tette masser. I 2004 kobler en rørlegger huset på det nye avløpssystemet i området. Det er denne hendelsen, kombinert med nedlegging av nye spill- og overvannsledninger i 1990, som Tybring Hansens advokat Thor Johan Larsen mener har forårsaket de store skadene på huset.

Da rørene ble lagt ned for 24 år siden, mener Larsen at kommunen burde ha satt ned såkalte leirpropper som forhindrer grunnvannet fra å følge de åpne grusmassene under bakken.

Gravde på eiendommen
Etter uttallige oppfordringer fra Tybring Hansen, satte kommunen onsdag i gang med å grave seg dypere ned i materien. Deler av grunnen på eiendommen hennes ble da åpnet opp for å lete etter årsaker. Advokat Larsen hadde med seg geotekniker for å undersøke situasjonen under bakken. Han mener konklusjonen er åpenbar.

– Det er kommunens mangel på arbeid som er årsaken til setningsskadene. Vi er åpne for å gå i dialog med kommunen for å finne løsninger. Hvis kommunen er negativ til dette, ser vi ikke noen annen løsning enn rettslige skritt. Situasjonen er uholdbar. Det går ikke an å bo i slike forhold, sier Thor Johan Larsen.

– For tidlig å si
I Sandefjord kommune er det leder for vann og avløp, Merete Baukhol Olsen, og leder i utbyggingsavdelingen, Åge Haraldsen, som har holdt tråden i saken de siste årene.

De mener det er for tidlig å si hva som har forårsaket skadene, og hvilke ansvarsforhold som da vil komme til overflaten.

– Det er ingen uenighet om at setningene skyldes at grunnvannet har blitt lavere. Men årsaken til at grunnvannet har blitt lavere, er vi ikke helt enige om. Derfor har det nå blitt satt i gang undersøkelser som vil avdekke dette. Vi vil engasjere en fagperson for å se nærmere på saken, forteller Haraldsen.

Se flere bilder av huset til Anne Tybring Hansen:

  • SPREKKER OPP: Huset til Anne Margith Tybring Hansen i Dølebakken har fått alvorlige setningsskader. Her går veggene fra hverandre på utsiden
  • STARTET I KJELLEREN: Her – i kjelleren – startet huset å sprekke opp for tre år siden. Sprekken i gulvet er en av mange rundt om i boligen.
  • Huset til Anne Margith Tybring Hansen i Dølebakken 36 har fått alvorlige setningsskader.
  • Huset til Anne Margith Tybring Hansen i Dølebakken 36 har fått alvorlige setningsskader.
  • HENGER IKKE SAMMEN: Denne døra er på vei bort fra resten av kjøkkeninnredningen.
  • SPREKK I MUR: Kjelleren var den første som fikk synlige skader – her er det flere sprekker i gulv og vegger.
  • GRAVER I HAGEN: Kommunen gravde onsdag inne på eiendommen til Anne Margith Tybring Hansen. De vil finne ut av årsakene til setningsskadene på huset hennes.
  • Huset til Anne Margith Tybring Hansen i Dølebakken 36 har fått alvorlige setningsskader.

ANNONSE


Kommunen er klar på at de vil erkjenne fullt ansvar for skadene hvis det sannsynliggjøres at deres handlinger i 1990 er årsaken bak.

– Men der er vi ikke ennå, påpeker Baukhol Olsen.

– Et mareritt
Hjemme i Dølebakken sitter Tybring Hansen – fortvilet over å ha brukt de tre siste årene på å kjempe sin sak. Hun har tidligere kontaktet forsikringsselskap, Forbrukerrådet, Finansklagenemda og Huseiernes Landsforbund.

– Det er et mareritt. I starten var jeg kjempefortvilt, men man lærer seg å leve med det. De fleste hadde kanskje gitt opp, men jeg må kjempe for retten min. Det kan ikke være sånn at ingen skal stå til ansvar når ting som dette skjer.

Les flere saker i Sandefjords Blad


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere