NA24.no

Datatilsynet mener det var på høy tid med et strammere regelverk rundt skattelistene.
Datatilsynet mener det var på høy tid med et strammere regelverk rundt skattelistene. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Husk «snokevarselet» i skattelistene

Sjekker du hva naboen tjener i skattelistene i oktober, får vedkommende umiddelbart varsel med informasjon om ditt fulle navn, fødselsår og postnummer.

Den 17. oktober legges skattelistene for 2013 ut, men det kan være lurt å tenke seg om to ganger før man foretar et søk i ren nysgjerrighet.

– Med den nye ordningen kan du få vite hvem det er som har søkt på deg i skattelistene. Du får opp navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt, sier senior kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo i Skattedirektoratet til Stavanger Aftenblad.

Samtidig innføres det 16 års aldersgrense på skattesøk. Skattedirektoratet foreslo en aldersgrense på 18 år, men dette mente Finansdepartementet at var for høyt, og justerte det ned til 16 år.

Datatilsynet mener det var på høy tid med et strammere regelverk rundt skattelistene.

– Historisk sett har skattelistene vært et underholdningsprodukt her i Norge, så det var absolutt behov for innstramminger. Neste innstramming er nå at du kan se hvem som har søkt på deg, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, til avisa.

Reglene rundt skattelistene har blitt gradvis skjerpet de siste årene. I 2011 ble reglene endret slik at man må logge seg inn for å kunne benytte seg av skattelistene, og det var ikke lenger tillatt for pressen å publisere søkbare skattelister på sine nettsider. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere