Gå til sidens hovedinnhold

- Hva er det du sier!

Slik ble Frederik spilt utover sidelinjen av sin egen far.

I mange år var Mohn-dynastiet ensbetydende med idyll. Selskapet som Frank Mohn grunnla i 1938 gikk så det suste og pumpet ut fantastiske marginer og store utbytter.

Trond Mohn overtok familiebedriften i 1986 og gjorde en kjempejobb med å skape en milliardbedrift. I 2012 omsatte Frank Mohn AS for 2,4 milliarder kroner med et resultat før skatt på nesten 1,9 milliarder kroner.

Trond Mohn satte inn sin sønn Frederik som konsernsjef i 2011. Sammen var de enige i strategien videre.

Frederik Mohn har alltid vært fascinert av børs og aksjer, og drev med storstilt handel. I mange år gikk det veldig bra og i forbindelse med finanskrisen i 2008 og 2009 handlet han stort, da børsen lå nede med brukket rygg. Det resulterte i noen meget pene gevinster.

Så brast idyllen.

- Syvende far i huset
I desember 2012 forsvant Frederik ut av sjefsstolen i Frank Mohn. Selv om han var sjef på papiret, følte Frederik at faren hang over ham som en syvende far i huset.

- Arbeidssituasjonen ble veldig vanskelig for Frederik. Trond ville ikke gi slipp, sier en en sentral aktør.

På tilnærmet samme tid hadde noen av investeringene til Frederik vært mindre gode. Spesielt en investering i riggselskapet Songa vakte oppmerksomhet, noe som førte til at børsalarmen gikk og Økokrim kom på banen. Saken ble henlagt på bevisets stilling, men Det hele endte opp med en millionbot til riggselskapet.

Selskapsendring
Høsten 2013 omorganiserte Trond Mohn selskapet Frank Mohn AS.

Inn som holdingselskap kom Wimoh AS, hvor Trond Mohns selskap Meteva eier 47,8 prosent, Tronds søster Marit og hennes sønn Stian Westlake med 20 prosent samt Perestroika, som kontrolleres av Frederik, med 32,2 prosent.

Igjen i Frank Mohn AS ligger den industrielle delen av konsernet, mens det finansielle, eiendommer og annen ikke strategisk virksomhet nå befinner seg i andre selskaper i konsernet.

- Hva er det du sier!
Frederik Mohn fikk ingen styreplass, noe som ble begrunnet med at man ønsket å gjøre ferdig restruktureringen først.

Lite visste Frederik da at hans far var i nær dialog med det svenske storkonsernet Alfa Laval, hvor to av Sveriges rikeste familier er største aksjonærer. Nemlig Raussing-og Wallenberg-familiene.

Allerede i fjor sommer kontaktet Alfa Laval Trond Mohn med tanke på kjøp.

Trond Mohn hadde imidlertid et problem. Frederik hadde forkjøpsrett ved et eventuelt salg.

Det ble løst med å endre på selskapsstrukturen og inn kom altså Wimoh, hvor Trond og søsteren Marit har kontroll.

Her er det ingen forkjøpsrett ved et salg. Selv om det er Frank Mohn som selges, mener faren og hans rådgivere at forkjøpsretten ikke gjelder for aksjonærene i Wimoh, siden det er Wimoh som eier aksjene i Frank Mohn.

I det stille jobbet altså faren med å selge selskapet. Først sist lørdag da faren kom på besøk til Frederik falt bomben.

- Hva er det du sier! skrek visstnok Frederik til faren, ifølge kilder nær konflikten.

Grunnen til at han fikk vite det helgen før annonsering skal være at salget er børssensitiv informasjon, altså at det ikke var utenkelig for faren at det ville bli støy.

Siden skal de ikke ha utvekslet et ord og krigen var i gang.

Nettavisen NA24 snakket mandag med Trond Mohn om konflikten:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=UNywCvD5YvJN-w02Li4A5RveHq1X0Aqk9a0dJX_7H_weFm92GA0spRI3ddLTJxUwppGUnP5XQgEqi4-Be3ihmK50Wo0ladoxKiwqLPMwCCmtYrXpST92StNnHmvDQdAWTtOqTJM_4c0&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken