*Nettavisen* Økonomi.

Hva har de oppnådd på 170 dager?

Venstre-leder Trine Skei Grande holder partiet like under 5-tallet på målingene. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

- Det lurer jeg også på, sier professor.

Venstres samler troppene til landsmøte på Fornebu i helgen.

Det har gått 170 dager siden den nye regjeringen tiltrådte - med Venstre og KrF på sidelinjen.

Du kan lese mer om samarbeidsavtalen mellom Venstre, KrF og regjeringen her.

- Stadig nærmere Høyre
Professor og Ap-sympatisør Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) sier til Nettavisen at partiet fremstår som lite kravstort.

- Hvilke seire har partiet oppnådd etter at den nye regjeringen tiltrådte?

- Det lurer jeg også på, svarer Aarebrot - og drar litt på det.

- Noe av det jeg ser som problemet til Venstre, er at de ikke har så mange krav. Både Lars Sponheim og Trine Skei Grande har brakt partiet nærmere Høyre, slår han fast.

- KrF er mye tøffere
Og han mener det ikke kan være noen tvil:

- Det er tydelig at KrF har vært tøffere i forhandlingene med Høyre og Frp.

Helsvart er det ikke:

- Venstre har én markeringssak: Forhandlingene om innvandringspolitikken. Men problemet for Venstre, er at i den saken er det livsviktig for Frp retorisk å skryte av hva de har oppnådd. Så folk blir helt forvirret – ser vi en innstramming eller liberalisering? I denne saken nullstiller Frp og V hverandre. Men rent objektivt vil jeg si at Venstre har oppnådd noe her, sier Aarebrot.

- Ikke gjort noe galt
- Hva mener du er Venstres utfordringer ved inngangen til et nytt landsmøte?

- Venstre har et strukturproblem, og fremstår som «Høyre light». Hvilke saker har de nedkjempet Høyre i regjeringen, undrer valgforskeren. Liberalistene i Høyre applauderer Venstres «seier», eksempelvis i innvandringsspørsmål, hevder han.

- Men partiet faller ikke på meningsmålingene?

- Venstre har ikke gjort noe galt. Og med profiler som Trine Skei Grande og Abid Raja, som er friske, sympatiske og litt morsomme typer på fjernsynet, holder de på velgerne sine, forklarer Aarebrot.

- Minst avstand
Så legger han raskt til at:

- Et landsmøte handler om saker, ikke enkeltpolitikeres kommunikative evner. Utfordringen er hvilke saker har de som markerer dem i forhold til Høyre? Har partiet noen resolusjoner som presser Høyre. Det å ikke bli «Høyre light», er utfordringen.

- Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at avstanden mellom Venstre og Høyre er noe av det minste i norsk politikk. Det kan bli et strukturproblem for partiet, slik det er et problem for SV å ligne for mye på Ap, avslutter han.

Raja: - Miljø og samferdsel
Venstres stortingspolitiker Abid Raja er langt mer positiv, naturlig nok.

- Hvilke seire har Venstre oppnådd i perioden med ny regjering?

- Det vedtatte statsbudsjettet er et godt anslag for å drive god miljø- og samferdselspolitikk i Norge i denne stortingsperioden. I tillegg vil jeg trekke frem avtalen om å gå gjennom Statens Pensjonsfond Utland med tanke på fossile investeringer, som kan bli vårt viktigste bidrag internasjonalt fremover, sier Raja til Nettavisen.

- Gode vedtak
- Hvilke debatter håper du på til helgen?

- Temaet for landsmøtet er menneskerettigheter, så jeg håper debattene blir både gode og munner ut i gode vedtak som jeg kan følge opp på Stortinget senere, ikke minst når vi skal behandle grunnlovsendringer senere i vår. Så ønsker jeg en debatt om generasjonsrettferdighet velkommen, og det blir vel neppe et landsmøte i Venstre uten en debatt om kollektivtrafikk og miljøvennlige transportformer, sier Raja.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Et landsmøte er jo alltid en arena der organisasjonen kan ta opp temaer de er opptatt av. Foto: (Scanpix)


- Hva blir de viktigste sakene?

Spent på tilbakemeldingene
- Menneskerettigheter er jo i sin natur den viktigste debatten vi kan ha. Så blir det interessant å se hvordan organisasjonen vurderer vår innsats og rolle i Stortinget, sier Raja - som ikke er i tvil om hva som er fokuset fremover:

- Venstres prioriteringer er klare. Miljø, utdanning og forskning, fattigdom og gode rammebetingelser for næringslivet.

- Er det noe annet du mener det er viktig å legge til?

- Et landsmøte er jo alltid en arena der organisasjonen kan ta opp temaer de er opptatt av. Det er alltid nyttig for oss på Stortinget å få tilbakemeldinger fra grasrota om hva som er viktig for folk, og forsøke å følge det opp videre. Og jeg ser frem til å se både nye og gamle medlemmer, den yngre som den eldre garve, avslutter Raja.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.