NA24.no

Hva sier de nå?

Sist oppdatert:
Sist advarte Norges Bank mot høy rente og lav vekst. I dag kommer nye advarsler.

Sist gang Norges Bank presenterte rapporten Finansiell stabilitet, advarte de mot økte renter og lavere vekst. Hva sier de denne gangen?

NA24 - din næringslivsavis

To ganger årlig vurderer Norges Bank hvilke risikoer det finansielle systemet står overfor.

NA24 Bergen: Nye advarsler fra Gjedrem

Sist gang, som var tidlig i juni, vurderte visesentralbanksjef Jarle Bergo den finansielle stabiliteten som god, men advarte samtidig mot at lite ledige ressurser i norsk økonomi, økte renter og lavere vekst ute vil kunne dempe veksten i norsk økonomi fremover.

Klokken 10 i dag forteller Norges Bank hva de tror fremtiden vil bringe.

Se pressekonferansen direkte her (krever innlogging)

Lave tap på utlån
Han viste at den lange oppgangen i norsk økonomi har bidratt til sterk vekst i bedriftenes og husholdningenes inntekter og uvanlig lave tap på bankenes utlån, men nå vil perioden uten tap på bankenes utlån vil etter hvert ta slutt.

«Innføring av nye låneprodukter kan ha forsterket veksten i utlånene. Større bredde og dybde i lånemarkedene er grunnleggende positivt, men stiller krav til långivers og låntakers forståelse av risiko og andre egenskaper ved de nye låneproduktene. Det er først etter en periode med svake konjunkturer at vi får svar på hvor god bankenes risikostyring og låntakernes vurderinger av egen gjeldsbetjeningsevne har vært,» skrev Bergo i rapporten sist gang.

Forhold som truet
Sist gang viste Norges Bank til at det var flere forhold som kan true de gode utsiktene for veksten internasjonalt og pekte blant annet på at mislighold av amerikanske boliglån har økt og boligprisene har falt, at nedgangen så langt ikke hadde gitt store negative ringvirkninger, men det er stor usikkerhet om utviklingen framover.

I rapporten skrev Norges Bank at det fortsatt er risiko for at ubalanser i betalingsstrømmene mellom de store landene kan gi betydelige kurssvingninger i finansmarkedene med ringvirkninger for veksten i verdensøkonomien, og de fikk rett.

«Svakere vekst internasjonalt vil dempe veksten i Norge og svekke inntjeningen til norske låntakere.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere