NA24.no

Hva sier han i kveld?

Sist oppdatert:
Dollaren har vært i fritt fall og rentene har rast. Er det nok for Ben Bernanke?

Onsdag ettermiddag kommer Ben Bernanke, dem amerikanske sentralbanksjefen, muligens til å sette ned renten til 2,0 prosent. Men blir kuttet på 0,25 prosentpoeng det siste?

NA24 – din næringslivsavis

Det er spørsmålet finansmarkedene rundt om kring i verden spør seg før dagens rentemøte. Bernanke får nå massiv kritikk i blant annet Wall Street Journal, som på både lederplass og hos flere skribenter har gitt dem amerikanske sentralbanken skylden for blant annet de høye energi- og matvareprisene.

Kraftig rentefall
For å avhjelpe kredittkrisen, huskollapsen og et sviktende amerikansk forbruk, har FED kjørt renten til bunns. Og med seg har dollaren falt som en stein. Investorene har imidlertid søkt tilflukt i amerikanske statspapirer.

Renten er kjørt til bunn for å hjelpe veksten i økonomien. Man vil gå langt ned med renten for å hindre at veksten skal stoppe opp. Resesjon vil man ikke inn i, og dersom man kommer inn i det gjelder det å komme seg ut så raskt man kan.

Mot norske kroner har dollaren falt hele 14 prosent på ett år. Det er omtrent tilsvarende som mot euro. Mot japanske yen har dollaren falt 12 prosent i samme tidsperiode. Rentenedgangen har først og fremst sørget for at amerikanske varer blir langt billigere i det asiatiske og europeiske markedet. Men det gjør også importerte varer til USA dyrere.

Dollar ned – olje opp
Samtidig så har dollarnedturen fått investorer til å dytte penger blant annet inn i råvaremarkedet, blant annet olje. For hver prosent dollaren taper i verdi, sier Qatars oljeminister i et Reutersintervju, stiger oljeprisen med 4 dollar fatet.

Nettopp dollarfallets forbannelse har ført til at flere mener nok må være nok for Bernanke. Aksjemarkedet har den siste tiden trivdes godt med den aggressive politikken fra FED. Oslo Børs har de siste tre måneder steget 13 prosent. Samme periode har S&P 500, en bred amerikansk indeks, steget 2,3 prosent. Bare den siste måneden har nevnte indeks steget nærmere seks prosent.

Forventer rentestopp
I valutamarkedet har dollaren siden sist uke styrket seg. Årsaken er forventninger om at dem amerikanske sentralbanken ikke vil kutte renten videre. Frykten, dersom rentekuttene fortsetter, er at inflasjonen vil bite tak for alvor – i en økonomi som handler av gårde på halv motor. Da er det få pengepolitiske våpen igjen.

Fasiten kommer på NA24 når dommen faller kl. 20.15 onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere