NA24.no

(Arkivfoto)

Hva skjer med jobben om det blir finanskrise?

Sist oppdatert:
De dårlige nyhtetene om verdensøkonomien kan bety kø hos Nav. Se hva ekspertene sier.

Tirsdag kom enda en dårlig nyhet for verdensøkonomien: Tyskland har stoppet opp.

Dermed rykker en ny finanskrise litt nærmere. I Norge har ordrene inn til industrien allerede begynt å tørke inn. I en annen utsatt bransje, finans, har flere meklerselskap innført ansettelsesstopp.

– En ny nedgang internasjonalt vil i seg selv være negativt for det norske arbeidsmarkedet, sier forskningsleder Roger Bjørnstad i SSB til NA24.

– Internasjonal økonomi har vært i en gjeninnhentningsfase etter finanskrisen. Det norske arbeidsmarkedet har også snudd etter nedturen under og etter finanskrisen. Sysselsettingen har økt i fire kvartaler på rad, etter seks kvartaler med nedgang. Det er denne gjeninnhentingen som mange nå frykter er brutt, sier han.

Norge har i dag meget lav arbeidsledighet – på om lag tre prosent.

– I Norge er oppgangskonjunkturen vi nå trolig er inne i, i stor grad drevet av innenlandske forhold, og vi har effektive virkemidler til å møte en eventuell ny nedgang. Med mindre krisen ute blir svært alvorlig, tror jeg det norske arbeidsmarkedet klarer seg godt og at sysselsettingen fortsetter å vokse, sier Bjørnstad.

Hva med oljeinvesteringene?
NA24 har bedt Bjørnstad analysere mulige innvirkninger en finanskrise vil ha på det norske arbeidsmarkedet:

«En ny nedgang internasjonalt påvirker det norske arbeidsmarkedet gjennom en rekke kanaler:

* For det første svekkes eksportmarkedene og eksportprisene faller, noe som rammer arbeidsplassene i den eksportrettede industrien.

* For det andre stiger bankrentene også i Norge, dersom tiltroen til finansmarkedene internasjonalt svikter. Likviditetssvikt i banksektoren kan stoppe deres utlån. Det går ut over bedriftenes investeringer, boligbyggingen og husholdningenes konsum.

* For det tredje kan det skape frykt og pessimisme hos både bedrifter og husholdninger. Det vil ramme de fleste private næringer.

Blir krisen av et slikt omfang at også veksten i Kina rammes hardt, vil også oljeprisen kunne falle betydelig. Etter hvert kan det gå ut over enkelte av de norske oljeinvesteringene.

Hva som skjer med kronekursen er uvisst. Behovet for likviditet kan trekke utenlandsk kapital ut av Norge og svekke kronen. Dermed avdemper det krisen for de norske eksportbedriftene. Men norske forbrukere får dyrere importvarer.
På den annen side kan utenlandske investorer "oppdage" at plasseringer i Norge er noe av det tryggeste de kan gjøre. Det vil styrke kronen og forverre situasjonen for konkurranseutsatte bedrifter.
Dette er krisescenarioer som jeg ikke tror vil inntreffe, men som jeg ikke kan utelukke helt. Hvis vi får tegn på at krisen blir så alvorlig har jeg tiltro til at det både i Norge og internasjonalt blir gjort drastiske, men riktige politiske grep.

– Likviditetskrise er skumlest
NHO og LO følger også utviklingen tett:

– Det mest skumle for norske arbeidsplasser er en situasjon der bankene får problemer med å skaffe seg tilstrekkelig innlån i internasjonale markeder, sier informasjonssjef Øyvind Lind-Fossen i NHO.

– Både Statens finansfond og Statens Obligasjonsfond kan bli viktige i en ny krise. NHO håper også at fornuftige skattereformer også kan bli aktuelt, sier han.

LO-økonom Liv Sannes sier norsk arbeidsliv må være forberedt på en internasjonal krise som kan bli langvarig.

– Tiltakene bør målrettes mot der problemene oppstår, slik det ble gjort ved forrige finanskrise. En bør ha stø kurs og ha beredskap for at nye problemer oppstår: Staten må ha stor kapasitet for arbeidsmarkedstiltak, styrket kapasitet i virkemiddelapparatet overfor bedriftene og beredskap for mer ekspansivt budsjett for å framskynde investeringer gjennom utgiftstiltak og målrettede skattetiltak. Dessuten beredskap for mulig bankkrise – særlig med likviditetstiltak, og oppfølging av finanskriseutvalgets innstilling.

– Mangler arbeidskraft
Konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Group i Norge mener det er tidlig å trekke konklusjoner:

– Den finansielle uroen har kommet gjennom de siste ukene og midt i ferietiden. Vi har foreløpig ingen indikasjon på at våre kunder verken har planer om eller har begynt å redusere innleie av vikarer eller igangsette reduksjon av fastansettelser.

– I Norge er vi i den heldige situasjonen at vi mangler arbeidskraft innenfor mange bransjer og yrker. Selv om vi kan oppleve svingninger på kort sikt, vil Norge i et lengre perspektiv mangle kompetent arbeidskraft innenfor mange bransjer, mener Brath.

Konsernsjefen tror imidlertid ikke at Norge vil være uberørt om den finansielle uroen internasjonalt skulle eskalere ytterligere.

– Under finanskrisen i 2008–2009 opplevde vi at typiske konjunkturutsatte bransjer som bygg og anlegg, produksjon, olje og gass, hotell, restaurant og service, samt transport og kommunikasjon ble relativt hardt rammet. Det er grunn til å tro at disse bransjene også vil være utsatt ved en ny krise.

Leder Gisle Hellsten ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo er naturligvis mest opptatt av rekruttering:

– Under forrige krise ble ikke det norske markedet rammet hardest med tanke på oppsigelser, men det ble mye vanskeligere for dem som står utenfor arbeidsmarkedet å komme inn. Som nyutdannet og på jakt på din første jobb er det derfor veldig uheldig med et turbulent finansmarked. Når markedet er nervøst, blir mange forsiktige med å ansette og de som allerede er i jobb blir forsiktigere med tanke på jobbytte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere