– De svenske butikkene vi selger til er veldig «happy». De har lagt inn mye større bestillinger enn før og vil vite om vi har noen nye produkter, sier Rolf Rune Forsberg i Hval sjokoladefabrikk til Nettavisen.

Etter innføringen av den nye sukkeravgiften, opplever han en kraftig økning i etterspørselen etter produktene sine fra den andre siden av grensen.

Les også: Coca-Cola lanserer alkoholholdig drikk

Slår hardt

Hval selger til 12 svenske butikker på grensen til Norge. De lever av å selge til nordmenn på «harrytur».

I løpet av de første to månedene av dette året er salget til disse butikkene fordoblet seg fra 30 tonn på samme tid i fjor til 60 tonn i år.

– I fjor utgjorde salget til Sverige 12 prosent av det totale salget. Så langt i år har vi fordoblet det. Det skyldes sukkeravgiften, sier Forsberg.

Les også: Svenske butikker jubler over avgiftshopp på snop og brus i Norge

Svenskehandel er populært, og Forsberg venter at enda flere vil gjøre det nå som godteriet er blitt så mye dyrere.

– Det er mange som handler i Sverige. Her fra Sandefjord går det to ferger til Strømstad hver dag, sier han.

Les også: Full appelsinkrig mellom lavpriskjedene

Selger gjennom bakdøra

Fra 1. januar 2018 økte regjeringen sukkeravgiften med 83 prosent. Det trekker godteriprosenter som Hval hardt. De anslår at de må ut med 22 millioner kroner til avgiften i 2018. Det tilsvarer 1,5 millioner kroner per ansatt.

Hval omsatte for 47 millioner kroner i året som gikk.

– Avgiften er nå dobbelt så stor som råvareprisen. Svenske butikker på grensen selger nå avgiftsfritt til nordmenn til under halv pris, sier Forsberg, som viser til at smågodtprisen i Sverige nå er kun en tredjedel av hva den er i Norge.

Les også: Her er Rema 1000 store problem i året som gikk

Forsberg understreker at salget i Sverige er beregnet på nordmenn.

– Vi selger ut bakdøra til norske kunder. Dette går til norske kunder, og Norge går glipp av avgiftene. Det blir jo ikke mer penger til norske lærere, slik KrF ønsker, sier Forsberg.

Grensehandelen øker

Anders Brynildsen, daglig leder i Brynild Gruppen, sier at de opplever økt salg til Sverige som følge av innføringen av godteriavgiften. Bedriften hans står bak kjente merkevarer som Brynhild og Minde sjokolade.

-Vi merker at etterspørselen etter godteri på grensa øker. Det er som ventet, men ikke som ønsket. Grensehandelsbutikker etterspør mer, og dette vil dessverre også få konsekvenser for dagligvarehandelen i Norge, siden godteriavgiften øker grensehandelen generelt, sier Brynildsen til Nettavisen.

Han sier likevel at det er for tidlig å konkludere på utviklingen i hovedmarkedet Norge.

– Vi ser et begynnende fall i etterspørselen, men samtidig er det snart påske, og det forstyrrer mye av markedstallene, sier Brynild-sjefen.

Frykter nedbemanninger

Selskapet har ikke nedbemannet i kjølvannet av den nye avgiften, men Brynildsen sier at han frykter det kan komme.

– Vi venter at en nær doblet godteriavgift vil føre til lavere etterspørsel etter våre produkter. Avgiften tilsvarer nå totalt to millioner kroner pr. godteriarbeidsplass hos oss, så vi merker det godt, sier han.

Robert Rønning, kommunikasjonssjef i Orkla Confectionary & Snacks, som eier blant annet Nidar, sier det er for tidlig å si noe om effektene av sukkeravgiften.

– Men vi satser på grensehandel og netthandel. Det er riktig, sier Rønning til Nettavisen.