NA24.no

Hvem bader naken?

Sist oppdatert:
Investorer som leter etter en grunn til å være nervøse, kan studere en melding fra storbanken HSBC.

(NA24-KOMMENTAR): Når alt går opp på børsen, sier man gjerne at høyvannet løfter alle båter. Men når det vender nedover, kan man låne et uttrykk fra investorlegenden Warren Buffett: Det er først når det blir lavvann du oppdager hvem som har badet naken.

De siste årene har det definitivt vært høyvann i verdens finansmarkeder, og alt ser anstendig ut.

Men kanskje ser vi de første tegnene på fjære? Onsdag kveld meldte Europas største bank, britiske HSBC, om overraskende høye tapstall.

Banken melder at tapsavsetningene for 2006 blir rundt 20 prosent høyere enn markedets snittforventning. Det innebærer avsetninger på 10,6 milliarder dollar.

Problemene er knyttet til dårlig sikrede boliglån på det amerikanske markedet. Dette markedet har – i likhet med i Norge – vært preget av en voldsom oppgang og spekulative kjøp de siste årene. Nå har det – i motsetning til i Norge – stanset opp og til dels falt.

HSBCs melding var ikke det eneste faresignalet knyttet til det amerikanske boligmarkedet onsdag kveld. Nisjebanken New Century Financials, som gir boliglån med høy risiko, meldte også om svake resultater.

New Century-aksjen stupte 36 prosent torsdag. HSBC-aksjen falt bare drøyt 2 prosent, noe som reflekterer at det amerikanske boligmarkedet bare utgjør en liten del av virksomheten til storbanken, som blant annet satser hardt i Asia.

Avgrenset?
Det kan godt være at disse problemene er avgrenset til det amerikanske boligmarkedet, hvor det er en klar økning i betalingsproblemer blant låntagerne. Men for årvåkne investorer er det verdt å følge med på potensielle lånetap fremover også i andre sektorer.

For det er ikke bare i boligmarkedet banker og andre aktører har vist stor vilje til å låne ut. Den store trenden innen finans de siste par årene er private investeringsselskaper som gjør lånefinansierte oppkjøp av børsnoterte selskaper. Denne uken ble det kjent at en bitter budkamp er avsluttet ved at en av de store fiskene, Blackstone Group, betaler 39 milliarder dollar for Equity Office Properties, USAs største utleier av kontorbygg.

De siste årene har rentenivået i verden vært meget lavt. Det har vært nærmest gratis å låne penger. Samtidig har verdier på eiendom, aksjer og råvarer steget kraftig.

Dette har gitt enorme gevinster, og igjen ført til ytterligere risikovilje.

Ikke så lett lenger
Men nå har boligmarkedet i USA bråstanset, samtidig som rentenivået internasjonalt er på vei oppover. Fortsatt tøffer verdensøkonomien videre i fin fart og finansmarkedene er uvanlig rolige. Skumle saker som kollapsen i hedgefondet Amaranth og Thailands krøkkete forsøk på valutakontroll ble tatt på strak arm. Men historien tilsier at før eller siden blir grådigheten avløst av frykt.

Da kan det bli tungt både for banker og for fond med store lånefinansierte investeringer, og vi får se hvem som har glemt badetøyet. Det blir ikke nødvendigvis noe vakkert syn.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Stygg tomat, styggere politikk
Giskes kunstgrep
Stadig flere lever på staten
Er din pensjon truet?
Stritt for rentestrutsene
Norge, det nye Vietnam
Kjøper feil aksjer
Data for duster
Miljø for alle penga?
Grisedyrt matforslag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere