NA24.no

Hvem er drittsekken?

Sist oppdatert:
Bortimot alle arbeidsplasser har en eller to av dem. Finn ut hvem drittsekken er.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Professor Robert Sutton ved tradisjonsrike Stanford University har studert mennesker på deres arbeidsplasser. Her har han sett på hvordan man kan identifisere og håndtere drittsekkene på arbeidsplassen.

NA24 - din næringslivsavis

Sutton har forklart for Forbes.com hvordan man kan identifisere dem, håndtere dem og kanskje til og med få fjernet dem fra kontoret.

Svindyre drittsekker
Han sier at når ansatte har krevende og fornærmende sjefer er de ansatte ofte mindre dedikerte i jobben og de slutter som regel hyppigere. I tillegg fører det til høyere personlig stress som leder til høyere utgifter som følge av økt sykefravær. En dårlig leder kan også gå hardt utover selskapet. Sutton nevner et eksempel på en slik sjef.

- Neal Patterson, toppsjefen i Nasdaq-noterte Cerner, skrev en e-post til mennesker i selskapet der de ble fortalt at de ikke jobbet hardt nok og at han ville ha parkeringsplassen fylt med biler fra 06.30 til 19.00 og halvfull på lørdager. Notatet ble lekket til media og det førte til at selskapets aksjekurs raste med 22 prosent på tre dager, sier Sutton til Forbes.com.

Lokaliser drittsekkene
For å finne ut hvem de er må man lete etter to gjenkjennelser. Dersom man føler at man har underskudd på energi etter å ha samhandlet med dem er dette et tegn. En annen indikator er dersom de konsekvent undergraver mennesker med lavere status.

- Det finnes også spørsmål man kan stille seg selv for å finne ut om man selv er en drittsekk. Opplever du ofte at du ser andre lide eller snor seg og du liker det? Er du rask til å poengtere andre menneskers feil? Slutter mennesker å ha det gøy når du dukker opp? Vegrer de seg for å fortelle personlig informasjon når du er tilstede?, sier Sutton til avisen.

Sykepleiere har det verst
Noen arbeidsplasser er verre enn andre og de som skal hjelpe oss når vi trenger det mest er faktisk også de verste til å behandle hverandre.

- Selv om advokater har rykte på seg for å være de største dustene, er yrket hvor det er verst innen medisin. Det er flere studier som viser at sykepleiere er den yrkesgruppen som blir dårligst behandlet. Rundt 90 prosent av sykepleierne rapporterer om en eller annen form for misbruk fra legene. Det skyldes kraftdynamikken og hierarkiet, sier Sutton til Forbes.com.

- Ikke bry deg
Dersom man føler at et selskap har ansatt en eller flere drittsekker anbefales det å ikke ta jobben. Årsaken er at følelser er utrolig smittsomme og at dersom man oppholder seg rundt en drittsekk er sjansen større for at du selv også vil utvikle deg til å bli en.

Sutton sier også at vi ofte heller ikke kan slippe unna drittsekkene.

- Lær deg å ikke bry deg. Jeg er ikke en buddhist, men det er en buddhistisk mentalitet, sier Sutton.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere