NA24.no

(Scanpix)

Hvem er redd for Kina?

USA-børsene brydde seg ikke om et minikrakk i Kina.

USA-børsene klatret til nye rekorder mandag, etter en litt skjelven start. Oppgangen kommer selv om Shanghai-børsen falt 8 prosent i dag.

I februar utløste et lignende fall i Kina betydelig panikk rundt i verden, ikke minst i USA. Men siden den gang ser finansmarkedene ut til å ha blitt vant til tanken på at Kina-børsene lever sitt eget liv, uavhengig av resten av verden og med bare begrenset kobling til realøkonomien i Kina.

Som på fredag, ble det nye rekordnoteringer for Dow Jones og S&P 500, selv om plusstallene var små, og først kom på slutten av dagen.

Varehuskjeden Wal-Mart bidrar til oppgangen. Aksjen er oppgradert av meglerhusene Wachovia Corp. og JPMorgan Chase & Co. Aksjen steg 3,5 prosent i dag. De to siste dagene er aksjen opp 7 prosent, etter at butikkgiganten før helgen meldte at den ville være mer forsiktig med å åpne nye butikker, og bruke mer penger på å kjøpe tilbake egne aksjer.

Palm, produsent av Smartphone, har fått 325 millioner dollar fra det private investeringsselskapet Elevation Partners og skal ommøblere styret i selskapet. Aksjen steg 9 prosent.

Palm kan trenge litt ekstra støtte. Apple annonserte søndag kveld at den etterlengtede iPhone-telefonen lanseres 29. juni. Apple-aksjen steg halvannen prosent.

Oljeprisen steg mandag, og vippet igjen over 70 dollar, til 70,18 dollar for et fat Brent-olje for levering i juli. En storm utenfor Saudi-Arabia bidrar til usikkerhet rundt leveringssituasjonen.

Oljerelatert aksjer bidrog kraftig til oppgangen. Delindeksen for oljeselskaper steg halvannen prosent, delindeksen for oljeservice 2,5 prosent.

Det var bare ett makrotall mandag. Industriordrene i USA økte med 0,3 prosent i april. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at industriordrene ville øke med 0,7 prosent.

Apriltallene for ordreinngangen av varige goder ble samtidig revidert til en vekst på 0,8 prosent fra 0,6 prosent.

Markedsrentene falt noe mandag. Renten på tiårige statsobligasjoner gikk fra 4,96 til 4,93 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,06% til 13.676,32

Nasdaq +0,17% til 2.618,29

S&P 500 +0,18% til 1.539,18

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere