NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Hvem skal stanse utro tjenere?

Sist oppdatert:
Når en trader kan tape 40 milliarder er noe galt. Men hvem skal gjøre noe med det?

(NA24-KOMMENTAR): Fortsatt dukker det opp nye nyanser i den utrolige saken om Jerome Kerviel, traderen som gamblet på europeiske aksjeindekser og påført den franske storbanken Societe Generale et tap på 40 milliarder kroner.

Dette ser ut til å være den største saken i sitt slag, i alle fall før man justerer for inflasjon. Nå, som alltid, lurer man på hvordan det er mulig.

Uansett hva svaret er, vil neste runde bli: Hva bør gjøres? Hvordan kan dette forhindres? Svaret blir gjerne: Bedre kontroll.

Men før man konkluderer, er det verdt å nyansere litt. For eksempel: Hvilken skade gjør det hvis kontrollen ikke skjerpes? Hvem skal ha ansvar for at kontrollen bedres? Kan mer kontroll ha skadevirkninger?

Hvem skal ta ansvar?
Hvilken skade er egentlig skjedd? Banken står igjen ute ære. Aksjonærene taper åpenbart. I verste fall kan hele bedriften gå dukken. Men bedrifter kollapser jo av mange andre grunner også. Er det verre hvis en bedrift går nedenom på grunn av dårlig kontroll enn på grunn av dårlig markedsføring eller dårlige produkter?

Man kan nok også argumentere for at denne typen saker underminerer folks generelle tiltro til at aktører i økonomien er pålitelige. Det kan åpenbart ha negative samfunnsmessige konsekvenser, og i så måte kan man kanskje si at myndighetene har en berettiget interesse i å føre kontroll.

I ettertid kan selvsagt synderen uansett bli anmeldt og dømt for lovbrudd, men når det gjelder regelverk og kontrollfunksjoner, kommer man ikke utenom at hovedansvaret uansett bør ligge hos selskapet, ledelsen, styret og, i siste instans, hos aksjonærene. Det er disse som taper penger, og som bør ha interesse av at nødvendige kontrollrutiner blir innført og overholdt.

Dessuten er det åpenbart at økt kontroll, enten den er pålagt av myndighetene eller bedriftens aksjonærer, også har negative sider. I årene etter Enron og lignende skandaler, har mange land skjerpet inn kravene til selskapenes rutiner og rapportering. Mange selskaper har også innført strenge etiske retningslinjer.

Krever store ressurser
Intensjonene er de beste, og det er åpenbart positive effekter. Men det er vanskelig å se bort fra at slike tiltak også koster. For det første bruker store selskaper nå enorme summer på advokater, konsulenter og revisorer for å forholde seg til strenge og komplekse regler. Men enda viktigere er kanskje faren for at ledelsen blir engstelig og handlingslammet.

I et stort og internasjonalt konsern er det realistisk sett umulig for toppledelsen å holde oversikt over alt som foregår blant titusenvis av ansatte rundt i verden. Når nedsiden, som i USA, er et par tiår i fengsel, kan ledelsen fort bli så opptatt av kontroll og forsiktighet at det går ut over verdiskapningen.

– I don’t look good in orange, er blitt noe av en standardfrase fra amerikanske toppsjefer når de insisterer på enda flere juridiske gjennomganger og utredninger (hint: fangedrakt). Men det er kanskje noe som går tapt hvis hovedpoenget for ledelse og styre er å unngå å trå feil.

Det er ikke til å komme utenom at det er en avveiing mellom kreativ verdiskapning og konservativ kontroll. For lite av det ene blir galt. For lite av det andre blir også galt. Den avveiingen bør det primært være opp til bedriften selv å gjøre.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Tvilsom kombinasjon
Ingen trøst for gjeldsslaver
Dette ville han egentlig sagt
Kvinner i nettverk
Bankene bør for retten

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere