*Nettavisen* Økonomi.

Hvem skulle trodd?

Hvem skulle trodd at Norge skulle være en foregangsnasjon innen cruise? Eller Sverige på billigmøbler og Finland på mobiltelefoner?

23.11.06 11:23

(NA24-KOMMENTAR:) Denne ukens kommentarer leveres fra cruiseskipet Carnival Conquest i Karibia. Det er en god anledning til å filosofere over nyskapning og (mangel på) forutsigbarhet.

Nordmenn var sentrale i oppstarten av det som i dag er en enorm og fortsatt voksende massemarkedsindustri med tyngdepunkt i Karibia.

Klikk på bildet for å forstørre.

For 40 år siden etablerte Knut Kloster og Ted Arison Norwegian Cruise Line. Arison brøt senere ut og etablerte det som i dag er verdens største cruiserederi, Carnival. Det norske preget ble ikke mindre tydelig da den franske stoltheten S/S France ble ombygd og omdøpt til S/S Norway i 1980.

Litt etter Kloster og Arison, slo Edwin Stephan seg sammen med norske shippinginvestorer, blant andre Wilhelmsen-familien, og etablerte det som i dag er verdens nest største cruiserederi, Royal Caribbean.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX (Scanpix)

Cruise og Norge?
Hvem skulle trodd at norske interesser skulle gjøre suksess med cruisevirksomhet i sydlig strøk? Riktignok hadde norsk rederinæring både penger og kompetanse på bygging av skip, men cruisenæringen dreier seg mer om hotelldrift, underholdning og markedsføring – og her hadde Norge ingen fortrinn.

Skulle man midt på 1960-tallet peke ut fremtidige suksessnæringer i Norge, ville cruise trolig kommet langt nede på listen.

Det er en lærdom her om hvor vanskelig det er å peke ut fremtidens vekstnæringer og suksessprodukter. Når man ser på mange av de største suksessene innen internasjonalt næringsliv, blir refrenget: Hvem skulle trodd?

Mobil og Finland?
Hvem skulle trodd at et slitent industrikonglomerat i Finland skulle bli til mobilgiganten Nokia?

Klikk på bildet for å forstørre.

I Norge hadde vi også en tidlig mobilprodusent i Simonsen, som aldri ble noe norsk Nokia. Men en internasjonal suksess har vi i stedet fått når det gjelder drift av mobilnett. Hvem skulle trodd at det norske Televerket, som i gamle dager hadde som hovedvirksomhet å ordne køen av nordmenn som ventet på telefon, skulle drive mobilnett i Bangladesh, Thailand og Ukrania? Og det med stor suksess.

Hvem skulle trodd at den svensk møbelgründeren Ingvar Kamprad skulle revolusjonere interiørbransjen da han observerte at det var lettere å frakte møbler med bena skrudd av? Hvem skulle trodd at den nederlagsdømte datamaskinprodusenten Apple med sin stadig krympende Macintosh-nisje, skulle revolusjonere musikkbransjen med iPod og iTunes? Hvem skulle trodd at Starbucks-kjeden kunne skape en gigantsuksess ved å selge kaffe, et produkt alle har tilgang til og som selges overalt?

Og internett: Hvem forutså det for ti år siden? Selv etter at nettet var kommet, og alle forstod hvor viktig det var: Hvem skulle trodd for to år siden at to av dagens mest brukte nettsteder skulle være MySpace og YouTube?

Tilbake til Norge: Hvem skulle trodd for fem år siden at oljeprisen skulle være 60 dollar fatet – med alt de fører med seg: Svulmende oljefond, riggrater i taket, fokus på selskaper innen alternativ energi (som børskometen REC) og så videre?

Og hvem skulle trodd at flere av Norges største familieformuer skulle bli skapt ved å konsolidere og reorganisere en av tidenes eldste bransjer: Kolonialvarer.

Neppe mulig
Det er neppe mulig å forutse slike suksesser.

Et land kan legge til rette for innovasjon, for eksempel gjennom et godt utdanningssystem og ubyråkratisk regelverk for å etablere bedrifter – men fremtidens vinnerselskaper og –produkter blir det risikovillige, hardt arbeidende og snarrådige gründere som finner.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Smaker privat vann vondt?
Norges dårligste sparestrategi?
Når politikerne bygger fly
Bør politikere ha best lønn?
På sikt er vi alle døde
- Bli børsvinner uten å tenke
Er alternativene bedre?
Mye skrik og lite ull
Er gutter teite?
Bukken og melkespannet
Elefanten på sykestuen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.