NA24.no

Hvileskjær på USA-børsene

Sist oppdatert:
Etter at Dow Jones-indeksen denne uken satte to rekorder på rad, ble det en liten nedtur fredag.

HOUSTON (NA24): USA-børsene falt marginalt fredag, på en dag preget av forvirrende sysselsettingstall.

Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten var dagens viktigste nyhet, men etterlot observatørene hoderystende.

Det viktigste tallet var skuffende. Ifølge det amerikanske byrået for arbeidsmarkedsstatistikk meldte at det ble skapt 51.000 nye arbeidsplasser i september utenom landbrukssektoren. Det var klart mindre enn analytikernes forventning på 120.000 nye jobber, ifølge Briefing.com. Dette er også mindre enn det som må til for å holde tritt med befolkningsutviklingen i USA.

Men så ble det mer forvirrende. For det første falt arbeidsledigheten uventet fra 4,7 til 4,6 prosent. Markedet pleier riktignok å legge hovedvekten på sysselsettingstallet, så isolert sett var ikke dette så sjokkerende. Men i tillegg ble det varslet kraftige oppjusteringer av historiske tall for sysselsettingen, noe som indikerer at økonomien egentlig har vært sterkere enn man trodde.

Rentemarkedet valgte i alle fall å sende rentene opp. For tiårige statsobligasjoner steg renten fra 4,61 til 4,70 prosent. Dollaren styrket seg. En dollar koster nå 6,70 kroner, opp fra 6,62 torsdag. Dollaren har ikke vært så sterk mot kronen siden mars.

Innen teknologisektoren var det fokus på Google, som ifølge Wall Street Journal skal være i samtaler om et bud på rundt 1,6 milliarder dollar for videodelingstjenesten YouTube. Google steg 2 prosent i dag.

Sektoren ble imidlertid tynget av chipselskapet Micon Technology, som torsdag etter børs skuffet med et svakt kvartal og ikke klarer å innfri forventningene i markedet. Aksjen falt 14 prosent.

Bilgiganten General Motors falt 6 prosent etter at Jerome York som har representert raideren Kirk Kerkorian har trukket seg fra selskapets styre, samtidig som Kerkorian har annonsert at han ikke vil kjøpe flere GM-aksjer etter at selskapet ikke støttet hans plan om en alliance med Nissan og Renault.

Oljeprisen falt noe tilbake. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI for levering i november koster nå 59,72 dollar, en nedgang på en halv prosent siden torsdag.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,14% til 11.850,37

Nasdaq -0,28% til 2.299,99

S&P 500 -0,27% til 1.349,58

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere