NA24.no

Hvileskjær på Wall Street


FINANSSENTRUM: Amerikanske børser ligger an til et hvileskjær torsdag etter oppgangen i går.
FINANSSENTRUM: Amerikanske børser ligger an til et hvileskjær torsdag etter oppgangen i går. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Blandet start på USA-børsene torsdag.

Amerikanske børser lå an til en rolig start torsdag.

I åpningshandelen er Dow Jones-indeksen ned 0,2 prosent, S&P 500 faller 0,1 prosent og Nasdaq er opp 0,1 prosent.

I resten av verden er stemningen positiv, med oppgang på både europeiske og asiatiske børser.

- Støttende for markedene
Onsdag kveld ble USA-børsene sendt rett opp etter publiseringen av sentralbankens referat fra det siste rentemøtet.

Siden 2008 har styringsrenten i USA vært tilnærmet null. Den amerikanske sentralbanken har signalisert at en renteøkning kan komme i år, gitt sterk nok utvikling i arbeidsmarkedet og at inflasjonen er på vei mot målet.

- Fed-referatet vitner om et tydelig ønske i den pengepolitiske komiteen om snarlig å begynne på en normalisering av styringsrenta, påpeker Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen i en morgenrapport.

Usikkerheten forbundet med tidspunktet for rentehevingen har tidvis tynget aksjemarkedet.

- Fjerningen av usikkerhet og det faktum at Fed er overbevist om økonomien, er støttende for markedene for øyeblikket, sier seniorøkonom David Page i Axa Investment Managers til The Wall Street Journal.

- Markedene har roet seg og har blitt vant det faktum at en endring i pengepolitikken er på vei, sier økonom Peter Dixon i Commerzbank til Bloomberg.

Bedring i arbeidsmarkedet
Før børsåpning viser ny statistikk at bedringen i det amerikanske arbeidsmarkedet er i rute. Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 5.000 til 271.000 søkere i forrige, ikke langt unna historisk lave nivåer.

Samtidig steg konjunkturindeksen Philly Fed til 1,9 i november fra minus 4,5 måneden før, et signal om bedre forhold for vareprodusentene i regionen. 

I Europa er børsene i Frankfurt, Paris og London opp mellom 0,4 og 1,3 prosent, mens de største børsene i Asia steg mellom 1,1 og 1,4 prosent.

I oljemarkedet faller prisen på den amerikanske lettoljen med 1,6 prosent til 40,1 dollar per fat.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere