Hvis ingen går i fella...

Venter du gaver fra utlandet? Skal du kjøpe julegaver utenfor Norges grenser? Pass deg for disse fallgruvene.

29.11.06 08:03

Hvis ingen går i fella, men passer seg for den, så skal alle snart få feire jul igjen. Så heter det i hvert fall i sangen. Julegaver kjøpt i utlandet stopper neppe julefeiringen, men det er noen fallgruver du skal være obs på.

HER ER DE VIKTIGSTE REGLENE:

¿ Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er denne toll- og avgiftsfri dersom verdien på varen (ekslusiv frakt) er under tusen norske kroner. Fritaket gjelder ikke alkohol og tobakk.

¿ De fleste varer kan sendes som gave så lenge de ikke trenger spesielle tillatelser. Matvarer, alkohol og tobakkvarer er blant varene som trenger slike tillatelser.

¿ Reiser du til utlandet for å handle julegaver, gjelder de samme reglene som ellers ved innreise til Norge. Disse reglene gir begrensinger for hvor mye du kan handle for når du skal ta varene med deg tilbake til Norge. Sjekk regelverket her.

¿ Skal du bestille gaver på nettet? De fleste varer med verdi under 200 kroner er fritatt for toll og avgifter. Unntak: tobakkvarer, sigarettpapir og alkohol. For varer over 200 krever Tollvesenet toll og avgifter på varer som sendes over Norges grense.

- De fleste varer er tollfrie, slik som for eksempel cd-er og dvd-filmer. Tekstilvarer, slik som klær, sengetøy og lignende kan derimot være tollbelagte.

- Tollvesenet krever inn særavgifter ved innførsel av enkelte varer, slik som for eksempel sjokolade, sukkertøy og mineralvann.

- Merverdiavgift: Når du bestiller varer fra utlandet, må du i tillegg til varens verdi som regel betale 25 prosent merverdiavgift. Bøker til privat bruk er fritatt for merverdiavgift. Merverdiavgiften regnes av varens verdi tillagt eventuell toll og særavgift, frakt, forsikring og eventuelt andre kostnader. Enkelte butikker trekker ikke automatisk fra merverdiavgiften i avsenderlandet. Dette bør du undersøke før du bestiller varen.

- Gebyrer ved fortolling: Tollvesenet krever opp merverdiavgift og eventuell toll og særavgifter. Tollvesenet tar ingen betaling (gebyrer) i forbindelse med fortollingen. Transportøren/speditøren som leverer varen til deg, vil derimot som oftest kreve et gebyr (såkalt fortollingsgebyr) for mottak, håndtering og utlevering av varen.

- Fortoll på nett selv. Du kan selv fortolle de fleste varer med verdi fra 200 kroner og opp til tusenlappen ved å benytte Tollvesenets fortollingsløsning her.

LES OGSÅ: 10 tips for sikker netthandel

LES OGSÅ: Dette er årets julegave

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.