Hvitvasker narkopenger med simkort

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Narkobander stjeler simkort og svindler norske bedrifter for millioner.

06.04.10 13:30

Norske bedrifter svindles for millioner av kroner ved hjelp av stjålne simkort. Det melder Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) ifølge Dagens Næringsliv (DN).

Ved å ringe dyre teletorgtjenester i utlandet med stjålne simkort, tappes norske bedrifter i et avansert opplegg der narkogjeld hvitvaskes.

Stjeler simkortene fra postkasser
Bedragerne bestiller simkort i falskt navn og stjeler deretter kortene fra mottakers postkasse. Så ringer de opp spesifikke teletorgselskaper i utlandet og bruker opp kreditten i simkortene. Eierne av teletorgnumrene mottar store beløp, beløp som ifølge NSR skal være oppgjør for narkogjeld.

I tillegg til å få betalt narkogjelden, hvitvaskes samtidig pengene i denne formen for svindel.

- Pengene går til betaling av narkotika, sier direktør i NSR Erland Løkken i Næringslivets Sikkerhetsråd, til DN.

- Vær mer oppmerksomme
Ifølge Løkken har man i flere land ikke oversikt over hvem som står bak teletorgtjenestene.

Han mener bakmenn til utenlandske teletorgtjenester kan ha sendt kokain til Norge. Partiet er gjort opp med stjålne simkort som er brukt til massiv oppringing av bakmennenes egne teletorgtjenester.

- Norske bedrifter bør være mer oppmerksomme på at de kan bli bedratt. Ett av tiltakene de kan gjøre er å låse igjen postkassene for å hindre identitetstyveri, sier Løkken.

Ble svindlet for fire millioner
Selskapet Ring Evensen Invest as har nylig anmeldt et simkortbedrageri til politiet. Selskapet fikk plutselig skyhøye mobiltelefonregninger foretatt i perioden 10. til 28. februar. Fra Talkmore fikk investeringsselskapet en regning på totalt 3,7 millioner kroner.

Administrerende direktør Pål Barth Nilsen i Talkmore sier til Dagens Næringsliv at selskapet ikke vil gå til inkassokrav mot Ring Evensen Invest, og at kundene ikke skal bli skadelidende.

Stort problem for teleselskapene
Administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2 as er også kjent med den nye simkort-svindelen, og har opplevd at såkalte simkort-bander bestiller simkort i andres navn og pådrar seg enorme regninger.

Ifølge Dyrnes har teleselskapene gode varslingsrutiner som oppdager når det ringes for unormalt store beløp. I tillegg samarbeider norske teleselskaper godt med hverandre i denne typen saker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.