NA24.no

Hvitvasking - en torpedo under velferdsstaten

Justisminister Anders Anundsen (Frp).
Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Justisminister Anders Anundsen (Frp) innrømmer store mangler i kampen mot hvitvasking.

– Denne formen for kriminalitet har et voldsomt skadepotensial. For det første hvitvaskes utbytte fra kriminelle handlinger. Det bidrar til å gjøre kriminalitet lønnsomt. Hvitvasking er rett og slett en torpedo under velferdsstaten, sier Anundsen til NTB.

Nye gjenstår

Han mener regelverket mot hvitvasking er godt nok, men at mye gjenstår når det gjelder å få gode nok resultater.

– Vi har et vesentlig forbedringspotensial i kampen mot hvitvasking. Det viser også det vi foreløpig har sett av rapporten som kom ut onsdag, sier justisministeren med henvisning til analysen av heleri- og hvitvaskingssaker ved Oslo politidistrikt i 2012.

Her viser den svenske jussprofessoren Dan Magnusson at skattelovbrudd og konkurser er helt fraværende, mens det er småtyver og narkotikakriminelle som dominerer.

Justisministeren understreker at utfordringen først og fremst er å få politi og påtalemyndighet, men også andre instanser som Finanstilsynet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet, til å samhandle mot hvitvasking.

Robuste fagmiljøer

Han understreker at det er ulikheter mellom politidistriktene når det gjelder hvor godt dette samarbeidet fungerer. På de stedene man makter å samarbeide mellom etatene er sjansene større for å lykkes.

– Dette viser behovet for mer robuste fagmiljøer i politiet. Dette er komplisert kriminalitet ofte med ulike forgreininger for å dekke spor, og for å skjule utbytte. I slike saker må du rett og slett ha ressurser og kompetanse for å kjøre sakene helt i mål, sier Anundsen.

Politireformen

Derfor blir oppfølgingen av politianalysen sentral, sier Anundsen. Politianalysen som ble laget etter 22. juli-hendelsene vil bli fulgt opp av en politireform. Her har politidirektør Odd Reidar Humlegård tatt til orde for omfattende sammenslåinger av politidistrikter. Ifølge Anundsen blir politireformen også viktig for å sikre at også politidistriktene blir mer «robuste» i kampen mot hvitvasking.

– Justisdepartementer arbeider med en ny handlingsplan mot økonomisk kriminalitet. Den skal bidra til å løfte oppmerksomheten om dette på tvers av etatene. Dette er ikke noe politi- og påtalemyndighet kan løse alene, sier han. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere