Svenske Resumé antyder nå Rolv Erik Ryssdal må følge med den norske toppsjefen i Danske Bank og gå av.

- Hendelsesrik uke for Ryssdal - kan bli tvunget til å forlate styret, skriver Resumé.

Les: Danske Banks norske toppsjef går av etter hvitvaskingskandale

Bakgrunnen for spekulasjonen er at Ryssdal satt i styret i Danske Bank mens ulovlighetene pågikk.

Hvitvaskingen gjennom Danske Banks filial i Estlands hovedstad Tallinn skal ha pågått i årene 2007–2015. Rolv Erik Ryssdal ble valgt inn i styret i Danske Bank i 2014.

Ryssdal: - Ingen kommentar

Nettavisen har vært i kontakt med Schibsted for å få Ryssdals kommentar til bankskandalen og spekulasjonene rundt hans plass i styret.

- Ryssdal har ingen egen kommentar om saken, men henviser til styrets leder Ole Andersen, får Nettavisen opplyst av kommunikasjonsavdelingen i Schibsted.

Les: Danske Bank-aksjen har falt 5,8 prosent

Danske Banks norske toppsjef går av

Danske Banks norske toppsjef Thomas F. Borgen går av etter den gigantiske hvitvaskingsskandalen. Hvor mye penger som er hvitvasket, er fortsatt uklart.

Borgen varslet sin avgang onsdag, samme dag som banken la fram en granskningsrapport utført av eksterne eksperter. Borgen får med seg et tosifret millionbeløp som fallskjerm, melder Ritzau.

Også bankens styreleder Ole Andersen går av. Både han og Borgen fortsetter imidlertid i sine stillinger inntil videre. Borgen vil først gå av når en erstatter er funnet, mens Andersen fortsetter etter eget utsagn «til oppgaven er løst».

I rapporten konkluderes det med at det ikke har vært mulig å fastslå hvor mye penger som er blitt hvitvasket gjennom bankens filial i Estlands hovedstad Tallinn i årene 2007–2015.

Den massive hvitvaskingen har gitt Danmarks største bank en stor ripe i lakken. Onsdag morgen falt aksjekursen med 5,8 prosent, og analytikeren Mikkel Emil Jensen i Sydbank tror ikke banken vil kunne nyte en normal hverdag med det første.

– Vi kjenner ikke til omfanget av hvitvaskingsproblemet, noe som betyr at usikkerheten kan vare. Frykten for at banken vil få enorme bøter, er fortsatt der, sier han til Ritzau.

Økokrim etterforsker

I august startet også dansk økokrim en etterforskning av hvitvaskingen i Danmarks største bank.

– Danske Banks rapport inngår selvfølgelig i vår etterforskning. Men det er viktig å understreke at den ikke står alene. Det har lenge stått klart for meg at det er snakk om en svært alvorlig sak, og det understreker Danske Bank i dag, sier statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

For få dager siden skrev Wall Street Journal at dansk politi etterforsker transaksjoner på opptil 150 milliarder dollar (1.200 milliarder norske kroner) fra selskaper med bånd til Russland og tidligere Sovjetunionen.

Også amerikanske myndigheter har begynt å se på saken ettersom banken kan ha muliggjort russiske pengeoverføringer som er i strid med regler mot hvitvasking.

Lederen for finanstilsynet i Estland, Kilvar Kessler, sier i en uttalelse at rapporten er et bevis på mangler i bankens organisasjon. Han mener at Danske Bank har manglet balanse mellom appetitten på risiko og risikokontroll.

Varslet i 2007

I den ferske interngranskingen går det fram at Danske Bank allerede i 2007 ble advart om at det fantes lysskye kunder ved filialen. Granskerne har også kunnet fastslå at både Borgen og bankstyret visste om de mange russiske pengeoverføringene i Tallinn-filialen i 2010.

Først i mars 2017 ble imidlertid saken kjent for offentligheten. Den ble avslørt av den danske avisen Berlingske Business, som har skrevet at 53 milliarder danske kroner (68 milliarder norske kroner) kan ha blitt hvitvasket ved hjelp av bankens ansatte.

Det skal ha gitt Danske Bank en gevinst på 1,5 milliarder danske kroner, et beløp som banken nå gir til en stiftelse som skal bekjempe økonomisk kriminalitet.

Toppsjef beklager

Borgen framholder i en pressemelding at det er riktig for alle at han går av.

– Det er åpenbart at Danske Bank ikke har levd opp til sitt ansvar i saken om mulig hvitvasking i Estland. Det beklager jeg dypt. Selv om den eksterne advokatundersøkelsen konkluderer med at jeg har levd opp til mine juridiske forpliktelser, mener jeg det riktige for alle parter at jeg går av, skriver Borgen.

Danske Bank tok over filialen i Estland i forbindelse med kjøpet av finske Sampo Bank i 2006. I 2015 ble filialen stengt for ikke-estiske kunder.

Borgen (54) er født i Sarpsborg, men er bosatt i Charlottenlund utenfor København. Han var i årene 2001–2009 administrerende direktør i Fokus Bank i Norge, som var eid av Danske Bank. Han har vært Danske Banks toppsjef siden 2013.