NA24.no

Hvor ble det av festen?

Sist oppdatert:
Et festkledd børsfolk måtte se kursnedgang på årets siste handelsdag.

Børsåret 2009 ligger an til å bli det nest beste i historien. Før siste handelsdag var oppgangen for året 66,4 prosent, som er det nest beste året i moderne tid. To og en halv time før stengning var børsoppgangen på 65,62 prosent for året, etter en nedgang siste dag på 0,5 prosent.

Det beste børsåret i historien kom i 1983, da Oslo Børs på mange måter ble vekket fra tiår i halvsøvne, og den daværende Totalindeksen steg 91 prosent. I 1993 steg børsen 65 prosent, men dette året ser altså ut til å bli slått av 2009.

Siste handelsdag var imidlertid en festbrems. Hovedindeksen var på 373,20 poeng, og handelsvolumet var lavt. Dermed fulgte Oslo Børs utviklingen på de toneangivende internasjonale børsene.

Tungvektere ned
På ettermiddagen var tungvektere som Statoil og Yara svakt tilbake. Tradingen i Reservior Exploration Technology var mest iøyenfallende, med en oppgang onsdag på hele 5,5 prosent til 1,74 kroner. Selskapet meldte om en mulig ny kontrakt i Nordsjøen i løpet av andre kvartal.

Ellers fikk gruveaksjene Crew og IGE juling, og fulgte den negativ utviklingen til denne sektoren i på asiabørsene. Crew og IGE var ned henholdsvis 6,67 prosent og 6 prosent i morgentimene fredag.

SAS-aksjen ble også sendt ned, og fulgte opp den svake utviklingen til flyaksje i hele verden etter terrorforsøket i USA. SAS var ned 3,8 prosent, mens Norwegian-aksjen var ned 0,9 prosent.

Tilbake i Asia og USA
De asiatiske børsene falt tilbake på fredag, og dermed ble det fantastiske børsåret 2009 avsluttet med nedgang.

I Japan var Nikkei-indeksen ned 0,9 prosent til en slutt for året på 10.546,44 poeng. Nikkei-indeksen har dermed løftet seg 19 prosent i 2009. Til sammenligning har Morgan Stanleys asiaindeks steget 34 prosent. Indeksen samler de største aksjene i stillehavsregionen. Fredag var det imidlertid nedgang for asiaindeksen også, etter et fall på 0,5 prosent til 120,05 poeng i morgentimene norsk tid.

Blant aksjene som fikk mest juling i asiaregionen var Japan Airlines. Spekulasjoner om konkurs fikk selskapet aksjer til å falle hele 24 prosent på Tokyo-børsen. Også andre flyaksjer fikk juling, og terrortruslen fra USA hjalp ikke på denne sektoren.

Ellers var gruvesektoren kraftig ned, med verdens største selskap innen denne sektoren, australske BHP Biliton, ned 0,5 prosent.

I Kina var Shanghai-indeksen opp 1,3 prosent, løftet av økningen i råvarepriser. I oljemarkedet var prisen på olje lite endret på 79 dollar. Senere i dag ventes de amerikanske oljelagrene å vise en nedgang på 1,85 millioner fat i uken.

I USA hadde børsene steget seks dager på rad, men tirsdag var det slutt. De ledende indeksene falt alle, riktignok helt marginalt. S&P 500 falt 0,1 prosent til 1.126 poeng. Indeksen har steget nær 25 prosent så langt i 2009.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere