NA24.no

Hvor er dommedag?

Sist oppdatert:
Optimistene peker nese til børspessimistene og feiret hardt fredag.

Det var en knalldag på Oslo Børs den første dagen i mai. Markedet har lagt bak seg en meget sterk aprilmåned. Den første handelsdagen i mai var det ingenting som tydet på at det gamle ordtaket, sell in may and og away, ville bli fulgt opp.

NA24 - din næringslivsavis

Ordtaket spiller på at børsen har en tendens til å gjøre det svakere enn ellers i sommermånedene. Fredag 2. mai var imidlertid oppturen på hele 3,0 prosent til 477,14 poeng.

Oslo Børs er nå ned kun snaue 3 prosent siden starten av året. Hovedindeksen har også steget fantastiske 35 prosent siden bunnen i januar.

Samtidig er det blitt stille fra dommedagsprofetene på Oslo Børs, og det er optimismen som råder.

Positiv ledighet
Fredag var det de sterke arbeidsmarkedstallene fra USA som fikk investorene på Oslo Børs til å hamstre aksjer. Arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene viser at ledighetsraten sank til 5 prosent i april fra 5,1 prosent i mars. Økonomene hadde ventet en oppgang til 5,2 prosent.

For fjerde måned på rad var sysselsettingsutviklingen i USA negativ, men nedgangen i april er både mindre enn forventet og langt lavere enn de foregående månedene. Rapporten viste at det i april forsvant 20.000 navn fra lønningslistene i USA, mens økonomene fryktet at 75.000 jobber skulle forsvinne i verdens største økonomi.

Oppturen fikk også en rekke personer som satt med shortposisjoner til å dekke seg inn, noe som bidro til enda større børsløft i Oslo. Tar vi med at en rekke sentralbanker skal ha vært ute med finansielle bidrag i løpet av dagen, ga dette grobunn for en sterk børsdag.

Tungvektere opp
Blant tungvekterne var det særlig Telenor og Hydro som dro opp. Førstnevnte steg hele 6,6 prosent til 109,75 kroner, mens Hydro steg hele 7 prosent. Gode resultatrapporter og oppgang i råvareprisene dro opp de to aksjene.

Også Orkla og Storebrand bidro til en fantastisk børsdag.

Av de tunge aksjene var det stort sett Yara og REC som viste minustall, og de var marginale.

Finansaksjene DnB NOR og Acta falt markant, men det skyldes at det gikk uten utbytterett. Reelt sett steg begge disse aksjene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere