NA24.no

Hvor er formuen Jens?

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Bruker statsministeren penger som en full sjømann, eller er han ekstremt god på skatteplanlegging?

Hva sier skattelistene om landet best betalte politikere? NA24 har sett nærmere på statsrådenes skattetall inklusive statsminister Jens Stoltenberg. Vi finner flere tall som er egnet til å overraske.

(se skattetallene til samtlige statsråder nederst i artikkelen)

Null formue - høy skatt
Statsminister Jens Stoltenberg utmerker seg med høy inntekt og null formue. For ligningsåret 2010 står han oppført med 2.043,946 kroner i alminnelig inntekt (inntekt etter fradrag) og null i formue.

Det fremstår som noe merkelig at Stoltenberg, som i over 20 år har vekslet mellom fet stortingslønn, statsrådslønn og statsministerlønn ikke har lagt seg opp én krone i formue.

At Stoltenberg har null i formue er imidlertid ikke ensbetydende med hemningsløst pengeforbruk. Gjeld, gavmildhet (formuesoverføring til andre), tap på investeringer, underskudd på næringslivsvirksomhet og generelt god skatteplanlegging kan alle bidra til å redusere formuen kraftig.

Til Stoltenbergs forsvar skal det sies at han skatter så det svir. Av nettoinntekten på 2.043 millioner betalte han hele 927.636 kroner i skatt. Det gir en skatteprosent på i overkant av 45 prosent. Det er derfor lite grunnlag for å beskylde Stoltenberg for skatteplanlegging for å unngå skatt.

Et annet kuriosa med Stoltenbergs ligning er at han har har økt inntekten med over 700.000 fra i fjor. For skatteåret 2009 sto Stoltenberg oppført med en netto inntekt på 1.280.739 kroner. Fjorårets tall er i utgangspunktet mer i tråd med den offisielle statsministerlønnen på 1.366.700 kroner. NA24 er ikke kjent med årsaken til Stoltenbergs formidable inntekstøkning.

Flere med null formue
Stoltenberg er ikke alene om å stå oppført med null i formue.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Hjelle Strøm-Erichsen, miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, kulturminister Anniken Huitfeldt, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken står også oppført med null i formue.

To rikinger
Blant regjeringsmedlemmene er det to personer som peker seg ut som rike. Det er utenriksminister Joans Gahr Støre og Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Støre hadde en nettoinntekt i 2010 på 1,9 millioner kroner. Men det er formuen som virkelig skiller seg ut. Støre har en formue på 41,8 millioner kroner.

Berg-Hansen kommer et stykke bak, men en formue på 20,7 millioner kroner er ikke å kimse av.

Rikdommen til Støre og Berg-Hansen skyldes interesser i næringslivet. Støre via familieaksjeselskapene Trestø AS og Femstø AS. Berg-Hansen gjennom selskapene SinkaBerg-Hansen AS og JMJ-Invest AS.

Alt om politikernes næringslivsinteresser finner du for øvrig på Stortingets nettsider her .

Det kan være nyttig å se politikernes skattetall i relasjon til hva de faktisk tjener. Stortingsrepresentanter har i år en lønn på 750.900 kroner, regjeringsmedlemmer 1.111.200 kroner og statsministeren 1.366.700 kroner. Kilde: Stortinget.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere