Gå til sidens hovedinnhold

Hvor går oljeprisen?

Oljeprisen har falt under 70 dollar fatet. NA24 gir deg ekspertsvarene på hva som skjer med Norges viktigste råvare.

Les NA24 på mobil

Oljeprisen har den siste uken falt tilbake, og ble i morgentimene mandag blitt notert til under 70 dollar fatet på råvarebørsen i USA. I hele år har oljemarkedet vært svært fokusert på geopolitiske forhold.

NA24 - din næringslivsavis

Brorparten av verdens oljeeksport kommer fra områder i verden der de politiske forholdene er midt sagt ustabile. Blant annet har opprør og militsgrupper i Nigeria skapt store problemer for den betydelige afrikanske eksportøren av olje. Attentat og angrep på oljeinstallasjoner har fjernet 20 prosent av landets eksport fra markedet i perioder.

Men også Iran, som er verdens fjerde største eksportør av olje, har skapt frykt. Nasjonen har satt i gang kjernefysiske prøver og anrikning av uran. Dette har fått EU og USA til å steile. Landet hadde til forrige torsdag på seg til å stoppe sine atom-prosjekter fra FN, uten at det har hjulpet. Frykten er at sanksjoner mot Iran vil føre til at landet stanser eller begrenser oljeeksporten.

På toppen av dette er også orkansesongen i Mexico-gulfen i gang. Frykten er en repetisjon fra i fjor, da flere oljeinstallasjoner ble skadet og satt ut av spill på grunn av voldsomme stormer i det området hvor USA henter store deler av sin olje fra.

Følg oljeprisen

Prisen vil svinge
Anette Einarsen, seniorøkonom i Nordea Markets og oljeanalytiker, tror oljeprisen vil svinge i tiden fremover.

- Jeg tror oljeprisen vil svinge mellom 65 og 75 dollar fatet fremover, sier Einarsen til NA24 iMarkedet. Hun forklarer med at den åpne dialogen som nå er mellom Iran og Vesten om landets atomprogram bidrar til å lette presset på oljeprisen.

Dessuten, trekker Einarsen frem, har orkansesongen i USA blitt noe nedjustert. Dette har fått skuldrene til å falle noe tilbake i et allerede svært spent oljemarked.

- Det er også en avmatning i den amerikanske økonomien, noe som også kan føre til at forbruket globalt kan dempes. Det kommer også nytt oljetilbud i markedet. Men den politiske risikoen kan føre til at presset på oljeprisen kan holdes oppe. Avtas frykten kan vi få ett videre fall, sier Einarsen til NA24 iMarkedet.

Jevnt fordelt risiko
Risikoen for om oljeprisen skal stige eller falle, om det er risiko på opp- eller nedsiden, er i følge Einarsen jevnt fordelt.

- Det er svakere etterspørsel, som trekker ned, mens risikoen for tilbudsforstyrrelser som trekker opp, sier Einarsen

Den høye oljeprisen, som nå har vedvart i lengre tid, har også bidratt til en økt lete- og utvinningsvirksomhet. Hva har så dette å si på oljeprisen fremover?

Hun trekker frem at mye av verdens oljeproduksjon skjer i land med svært høy politisk risiko, hvor det å spå hva som vil skje i morgen er svært vanskelig.

- Men vi vet at det kommer mer tilbud (mer olje til markedet, red. anm), blant annet fra felt i det kaspiske hav, sier Einarsen som også peker på at kjøresesongen i USA nå er over mens vintersesongen, da oljefyringen for alvor starter, ikke enda er i gang.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken