*Nettavisen* Økonomi.

Hvor går renten?

I USA kuttes renten i racerfart. I Norge ligger den fast. Hvor går veien videre?

24.01.08 07:36

(NA24-KOMMENTAR): Tirsdag overrasket den amerikanske sentralbanken med et rentekutt på 0,75 prosentpoeng til 3,50 prosent. De fleste observatører regner med at det kommer et nytt kutt under det ordinære rentemøtet over helgen.

Onsdag holdt Norges Bank renten uendret på 5,25 prosent, som ventet i markedet.

Hvor går Norges Bank videre? Nylig skrev jeg at du bør belage deg på et nytt rentehopp. Men jeg skrev også at to faktorer kan endre dette: En negativ utvikling i boligmarkedet eller børsen. Foreløpig er det ikke kommet nye tall om boligmarkedet, men børsen har utviklet seg negativt så det holder de siste dagene.

Børsraset bidrog etter alt å dømme til det store rentekuttet i USA tirsdag, og det kan også ha bidratt til at Norges Bank onsdag lot være å heve renten.

Perspektiv
Men det er likevel viktig å sette dette i perspektiv. Sentralbanker skal ikke bry seg med om aksjemarkedet faller, så lenge det ikke utløser kriser i finanssystemet eller varsler om bråstopp i realøkonomien. Sentralbankens oppgave er ikke å redde dumdristige aksjespekulanter, men å stabilisere den økonomiske utviklingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I USA er nok sentralbanken bekymret for at man står overfor mye alvorligere problemer enn et børsfall, men i Norge er det vanskelig å se slike farer.

Het økonomi
Utenfor børsen er det fortsatt tropevær i norsk økonomi. Riktignok har boligprisene falt litt siden sist sommer, men verken når man ser på arbeidsmarkedet, låneveksten, detaljhandelen, lønnsutviklingen eller andre indikatorer er det foreløpig mulig å se noen nedkjøling av økonomien. Inflasjonen er fortsatt moderat, men den er tiltagende.

Samtidig skal man huske at dagens norske rentenivå ikke er spesielt høyt, men godt innenfor det som må kalles et normalt nivå.

Norge er ikke USA. Derfor fremstår det fortsatt mest sannsynlig at den neste renteendringen fra Norges Bank blir oppover, selv om de siste dagenes utvikling har åpnet for at sentralbanken kan bli liggende på været for å se an utviklingen fremover, både hva gjelder børser, verdensøkonomien, inflasjon og andre indikatorer.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Kloke ord om børsen
30 års famling i skolen
REC-raset
Hvor lur er du egentlig?
Game over på børsen

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag