NA24.no

Hvor kul er Hitler?

Skal det være en Hitler-veske? Ikke det, nei.

(NA24-KOMMENTAR): Filmstjernen Cameron Diaz ble møtt med protester i Peru etter at hun gikk med en veske dekorert med Mao-slagordet «Tjen folket» på kinesisk.

I Peru er man litt ekstra vare for Mao-henvisninger, ettersom den maoistiske opprørsgruppen «Den Lysende Sti» på 1980- og 1990-tallet stod bak en brutal geriljakrig som krevde tusenvis av menneskeliv.

Diaz beklaget umiddelbart og sa hun ikke mente å fornærme noen. Og det stemmer sikkert.

Gangbare diktatorer
Men det er påtagelig at det i mange kretser er det gangbart å pynte seg med henvisninger til diktatorer og endog terrorister.

Det mest utbredte eksemplet er selvsagt bildet av Che Guevara som pryder utallige T-skjorter, til og med barneklær. Det er vanskelig å se Che som annet enn en voldsromantiker.

Etter revolusjonen på Cuba var han fengselsdirektør og stod bak et stort antall henrettelser etter summariske rettssaker. Deretter var han blant annet som sentralbanksjef og industriminister sentral i den fullstendig mislykkede planøkonomien på Cuba. Så dro han videre for å krige i andre land, og ble drept i Bolivia.

Fra min ungdom på 1980-tallet husker jeg også at enkelte mente det var festlig med T-skjorter dekorert med logoen til den tyske terrorgruppen RAF - Rote Armee Fraktion. En sentral del av logoen var en maskinpistol.

Saddam-lunchboks
For noen år siden lagde Espen Thoresen Hværsaagod Takkskalduha (eller hva han nå heter for tiden) TV-ablegøyer med å ringe til irakiske myndigheter med spørsmål om suvenirer, for eksempel en Saddam-lunsjboks.

Det siste var komisk. Men hvorfor er ikke en Mao-veske like komisk som en Saddam-lunsjboks? Og hvorfor vil vi umiddelbart reagere med avsky hvis en filmdiva forsøkte seg med en Hitler-veske? Eller kanskje Augusto Pinochet-solbriller? Hva med en Quisling-caps?

Maos brutale kommunistregime var ikke mye bedre enn Hitlers og Quizlings nazisme. Pinochet innførte et undertrykkende regime i Chile. Men det samme gjorde Che og Fidel Castro på Cuba.

Det burde ikke være kult å pynte seg med diktatorer, uansett politisk farge.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Kamp mot flaskevannet
Sigøynere og snillisme
Stoltenbergs tullemål
Papirmølle i fattige land
Boligkjøp er gambling
Filialland fullt av hovedkontorer
Flere velger flat skatt
Sentralbank slakter garantert sparing
Røkke pynter med svensker
Energiske subsidiesluk

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere