NA24.no

Hvor lenge varer rentefesten?

Foto: Morten Holm/Scanpix
Sist oppdatert:
Alle tror at renten skal falle onsdag. Men når stiger prisen på penger?

Onsdag er det forventet at Norges Bank vil kutte renten med 50 basispunkter til 1,50 prosent. Men samtidig er det flere signaler som isolert peker på en høyere rente.

NA24 - din næringslivsavis

Boligprisene er på vei opp igjen. Det private forbruket og gjeldsveksten er god. Ikke minst er forventningene til folk flest faktisk god – i alle fall blant det store flertall som tror de vil beholde jobben.

Følg rente og valutamarkedet her

Spørsmålet er når renten vil stige igjen, og hvilke signaler man skal se etter når man speider etter renteoppgangen.

- Det er nok flere nøkkeltall vi vil se på. Det som bestemmer renteutsiktene er utsiktene for inflasjon på mellomlangsikt, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, til NA24.

I dag opererer Norges Bank med et inflasjonsmål på 2,5 prosent.

FÅ RENTEDOMMEN DIREKTE:PÅ MOBILEN

Mer langsiktig inflasjon
Men i motsetning til tidligere, peker makroøkonomen på, legger Norges Bank mindre vekt på den løpende prisveksten. Tidligere, blant annet da Norges Bank satte renten kraftig ned i 2003, var den løpende prisveksten viktig.

- Nå ser man mer på årsakene til fremtidig inflasjon, nemlig veksten i inflasjonen og kronekursen. Konsumprisveksten er høyere enn inflasjonsmålet nå, sier Wilhelmsen som peker på at Norges Bank ser mer på for eksempel lønnsveksten og fremtidig vekst i Norge. Dette er noe som vil påvirke inflasjonen på halvlang sikt.

Mer positive konsumenter
Viktige indikatorer som brutto nasjonalprodukt og arbeidsledigheten henger etter utviklingen, peker makroøkonomen på.

En undersøkelse han har foretatt viser at arbeidsledigheten snur cirka seks måneder etter at konjunkturene har snudd. Men for å se tegn til bedring er tall for detaljhandel, varehandel, boligpriser samt gjeldsvekst for husholdninger og bedrifter, samt industriproduksjonen, gode indikatorer.

Hva forteller disse nå?

- Vi har sett et skifte. Boligprisene har steget fem måneder på rad. Det er et tegn på at husholdningenes etterspørsel har tatt seg opp, sier makroøkonomen, som også peker på at gjeldsveksten er høyere nå enn i fjor.

Men for bedriftene er utsiktene fremdeles usikre. Dette ser vi blant annet i kredittveksten for bedrifter som viser en lavere vekst enn tidligere.

Spørsmålet er hvor mye av dette som vil resultere i lavere aktivitet og mer arbeidsledighet, og dermed fordre en lav rente.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Rask renteeffekt
Det er også en stor forskjell på Norge og andre land når det kommer til rentekuttenes effekt. De fleste med boliggjeld i Norge har flytende rente, og penetrasjonen av de med gjeldsforpliktelser knyttet til sted å bo er høyere her enn i for eksempel Sverige og Tyskland. Når renten faller sparker det nesten umiddelbart inn i folks kjøpekraft.

- Hvis jeg skulle vært sentralbanksjef ville jeg tatt de tegnene på oppgang i boligpriser og gjeld som indikerer at de kraftige rentekuttene har hatt tydelig effekt, sier Wilhelmsen.

Norges Bank har selv sagt at de forventer en rente på 1 prosent, dog med usikkerhet både på opp og nedsiden. First tror det er en større sannsynlighet for at renten stopper før vi ser 1 blank enn at den kommer under 1 prosent.

FÅ RENTEDOMMEN DIREKTE:PÅ MOBILEN

Renteoppgang i 2010
- Etter kuttet i morgen er det ikke like åpenbart at de vil gå enda lengre ned. Vi ser tegn til bedring internasjonalt og fortsetter den trenden så kan det hende at Norges Bank vil vurdere det annerledes i juni. Men fra det til renteoppgang vil ta lang tid, sier makroøkonomen.

Han venter første renteøkning i 2010, i løpet av første halvår. Men å sende signal om dette vil ha konsekvenser.

Sier Norges Bank nå at de ser for seg renteoppgang i løpet av året eller tidlig neste år vil kronekursen kunne skyte kraftig opp, med de negative konsekvenser det vil kunne få for norske eksportbedrifter.

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea Bank, tror Wilhelmsen og First er litt tidlig ute, og forventer ikke noe renteoppgang før tidligst andre halvdel av 2010.

- Renteutviklingen ute vil være viktig. Den vil være lav, som på nåværende nivå, til omtrent 2010. Så er det vekstbildet og inflasjonen i Norge samt kronekursen som er viktig, sier Juel til NA24.

Han tror Norges Bank gjennomgående vil følge rentenivået i andre land, kanskje være en måned eller to forut og kanskje være mer aggressive på renteoppgangen enn sentralbanker de kan sammenligne seg med.

- Men jeg tror i alle fall at vi skal til andre halvdel av 2010 før renten skal gå noe opp, sier Juel.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere