NA24.no

Hvor skal boligprisene?

Sist oppdatert:
Norge har hatt 15 års boligfest. Men hva er egentlig normal vekst i boligprisene?

(NA24-KOMMENTAR): Den amerikanske økonomiprofessoren Robert Shiller var før helgen i Oslo og holdt foredrag. Mange, ikke minst nyslåtte boligeiere, fikk nok kaffen i halsen da de så medienes gjengivelser av hans spådom om et mulig boligfall på 40 prosent.

Nå skal det legges til at slike spådommer skal tas med en stor klype salt, uansett hvem som fremfører dem. Shiller har høy stjerne etter at han i boken «Irrational Exuberance» i 2000 spådde det kraftige børsfallet som kom akkurat da.

Det snakkes mindre om at han også spådde børsfall både lenge før og etter toppen. Blant annet trodde han USA-børsen skulle fall med 40 prosent fra sommeren 2002. Fasit er at dette var nær slutten av nedturen, og USA-børsene er nær doblet siden den gang.

Så, altså: Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden.

15 år med boligfest
Likevel er det viktig å ha en oppfatning om forventet utvikling i boligmarkedet. Dette er tross alt den største investeringen folk flest gjør.

Fra mai 2006 til mai i år steg norske boligpriser med 14,5 prosent, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. Siden 1992 er norske boligpriser steget med 336 prosent. Det gir en årlig avkastning på over 10 prosent i en periode med lav inflasjon.

Alle spådommer om oppbremsing og fall er så langt gjort til skamme, og den som er blitt sittende på gjerdet uten egen bolig er en taper i dag.

Men på lang sikt...
Men hva kan man vente på sikt? Her har Shiller interessant statistikk å by på. Han har laget en boligindeks hvor han forsøker å måle utviklingen av boligmarkedet i USA ved å se på omsetningen av identiske eller svært like boliger over tid.

Dette gjøres for å fjerne en viktig feilkilde når man måler boligprisene, nemlig økning i størrelse og standard.

Shillers tall viser enkelt sagt at amerikanske boligpriser fra 1890 frem til slutten av 1990-tallet bare steg marginalt mer enn det generelle prisnivået i landet. Men siden slutten av 1990-tallet er prisene nesten doblet, selv når man korrigerer for inflasjon.

Frem til for ti år siden var realveksten, altså korrigert for inflasjon, stusslige 0,1 prosent i året. Selv når man regner med den kraftige oppturen de siste ti årene blir den årlige realveksten siden 1890 ikke høyere enn snaut 0,6 prosent.

I Amsterdam har man undersøkt prisutviklingen over 400 år. Konklusjonen er en realvekst i boligprisene på bare 0,2 prosent i året.

Skuffer nok mange
Hva betyr det? Gitt Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent, som for tiden virker ganske høyt, peker disse undersøkelsene mot en årlig oppgang i boligprisene ikke mye over 3 prosent.

Jeg tror både folk fleste og mange proffer synes dette tallet virker svært lavt. Mange hevder at eiendom er en god langsiktig investering, og langsiktig realvekst i inntektene gir mer penger som kan brukes på bolig og eiendom.

Og man kan selvsagt si at utviklingen for hundre eller 400 år siden har lite med dagens virkelighet å gjøre, og USA og Nederland er ikke Norge. Mangel på håndverkere kan presse opp byggeprisene, dårlig med tomter i pressområder kan presse prisene, innvandring og oljepenger øker etterspørselen, og så videre.

Likevel bør disse tallene være en vekker for den som kjøper bolig med tro på at noe i nærheten av de siste 15 årenes oppgang skal fortsette særlig lenge. Historien sier at det er svært lite sannsynlig.

Man kan jo også spørre: Hvor skal pengene til boligkjøp komme fra hvis boligprisene fortsetter å vokse dobbelt så mye som norsk økonomi?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Båtbrøl og musefis
19 år i koma
Avlat i klimadebatten
Forby, forby!
Merkelig kvotehat
Renten biter
De fæle økonomene
Nei til sosialistfilter
Forbuds-Giske mot strømmen
Hvor skal rekordbørsen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere