NA24.no

Høy oljepris kan bety trøbbel

Sist oppdatert:
Den høye oljeprisen kan bli problematisk for Norge i et lengre perspektiv. Det mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i SEB.

Nordsjøolje ble onsdag kveld handlet til rekordnivåer på over 74 dollar per fat. Rekordhøy oljepris betyr at energi i form av strøm og bensin blir stadig dyrere for forbrukere flest og for næringslivet. Samtidig gir det mange ekstra milliarder i den offentlige pengebingen.

- Høy oljepris er positivt på kort sikt, mens det fører til et litt dystrere bilde på lengre sikt, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i SEB Merchant Banking.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Dette gir tre hovedeffekter på norsk økonomi, mener sjeføkonomen.

- Den høye oljeprisen påvirker norsk økonomi gjennom tre kanaler. For det første så øker vår formue. Det igjen gjør at vi som nasjon får et bedre bytterforhold i forhold til andre land. Samtidig betyr det at finanspolitikken kan bli mer ekspansiv. Det nominelle beløpet man sitter igjen med ut fra handlingsregelen vil bli større i årene fremover, sier Holvik til NA24.

Økt investeringsvilje
Investeringsviljen øker over hele landet. Det drypper med andre ord fra oljeinvesteringene og inn på fastlandet, mener sjeføkonomen.

- Oljeinvesteringene øker. Det smitter igjen på fastlandsøkonomien ved at det blir høyere aktivitet og økt sysselsetting hos underleverandører.

Norge blir mer attraktivt som investeringsobjekt sett med utenlandske øyne.

Den tredje kanalen er at det gir økt interesse for å investere i Norge, både i aksjemarkedet og valutamarkedet. For Norge sin del har dette svært stor betydning, mener Holvik.

Dilemma
Men, den høye oljeprisen kan bli problematisk i et lengre perspektiv.

- Om vi løfter blikket til litt lengre sikt så er det et dilemma med en så høy oljepris. Dersom oljepengene skal brukes i Norge, så vil ressurser måtte flyttes fra konkurranseutsatt sektor og til offentlig sektor. Der vil velferdsøkningen bli tatt ut i form av økt offentlig velferdstilbud.

Dette forklarer hun på følgende måte.

- Siden oljeformuen ikke er evigvarende vil den når økonomien fortsetter å vokse over tid bli en stadig mindre andel av BNP. Når økonomien vokser, vokser også importen, og for å finansiere den trengs det økte eksportinntekter i fremtiden. Bygges konkurranseutsatt sektor for mye ned nå vil vi i fremtiden kunne få problemer med å finansiere den økte importen. Derfor er det et poeng å forsøke å unngå for stort forbruk av oljepengene nå siden det i en situasjon med svært lav arbeidsledighet vil kunne øke inflasjonspresset med påfølgende høye renter og sterk valutakurs, sier Holvik til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere