NA24.no

Hydro barberer fallskjermen

Sist oppdatert:
Den nye Hydro-toppen får en langt mindre fallskjerm enn sin forgjenger.

Mandag ble det kjent at Svein Richard Brandtzæg blir ny Hydro-topp etter Eivind Reiten. Hydro og Reiten har fått svært mye kjeft for sin lukrative etterlønnsavtale. Det har nå Hydro tatt konsekvensen av.

NA24 – din næringslivsavis

Hydro viser til styreleder Terje Varebergs uttalelser når det gjelder Brandtzægs betingelser.

Brandtzæg har en langt mindre lukrativ avtale enn det Reiten nyter godt av. Den nye Hydro-toppen har en oppsigelsestid på seks måneder med lønn i oppsigelsestiden. Hvis Brandtzæg blir bedt om å trekke seg av styret, får han også 12 måneder med lønn ut over oppsigelsestiden, til sammen altså halvannet år med lønn.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Kraftig kutt i fallskjermen
Dette utgjør bare halvparten av Reitens tid, og Brandtzæg ender da opp med en fallskjerm verd 7,5 millioner kroner. Fallskjermen blir bare som en liten reserveskjerm å regne i forhold til Reitens som er verd hele 17,5 millioner kroner, altså hele 10 millioner kroner mer.

Brandtzæg har i likhet med Reiten også en bonusavtale som maksimalt kan utgjøre seks måneders lønn.

Brandtzæg har en pensjonsalder på 65 år, og får da 65 prosent av lønnen. Han kan ved en enighet med styret gå av med pensjon ved fylte 62 år. I det tilfellet vil han få 60 prosent av lønnen fra 62 til 65 år.

- Ingen fortjener slike godtgjørelser
Hydro-styret har altså tatt signalene fra regjeringen når det gjelder avtaler om etterlønn for selskapets toppsjef. Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen var helt klare på at de mener Reitens sluttpakke er for lukrativ.

- Dette er blant lederlønnsavtalene som er så gode, at vi ble inspirert til å gjøre noe med de statlige retningslinjene. Etterlønnen er for god, og derfor har vi også gjort noe med dette. Jeg mener ingen fortjener slike godtgjørelser, sier Halvorsen.

- Etterlønnen Reiten får, er i strid med retningslinjene vi har i dag. Dette er en eldre avtale, og inngåtte avtaler står ved lag. Men det blir ikke tilsvarende avtaler i fremtiden, sier Stoltenberg.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere