NA24.no

Hydro blør milliarder

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Eivind Reiten tar en kjempenedskriving i Hydro. Dette ga hektisk møteaktivitet hos fusjonskameratene.

Norsk Hydros kjempeskrell er på 4,5 milliarder kroner. Nedskrivningen kommer etter at Hydro har nedsatt en gruppe på et titalls personer for å komme til bunns i problemene.

NA24 - din næringslivsavis

Det er Hydros portefølje i Mexicogolfen, på Front Runner-feltet, som nedskrives med 462 millioner dollar etter skatt. Kuttene kommer på grunn av en lavere produksjonsprofil og høyere utviklingskostnader enn tidligere antatt.

Nedskrivningen utgjør 710 millioner dollar før skatt, eller 4,5 milliarder kroner. Av dette er 58 millioner dollar knyttet til tilgrensende prospekter, og vil bli belastet som letekostnader i fjerde kvartal 2006. Front Runners bokførte verdi vil etter dette være 201 millioner dollar.

Hydro har eierinteresser i om lag 40 produserende felt på sokkelen i Mexicogolfen. Noen av feltene har høyere produksjon enn forventet mens andre har hatt en svakere produksjonsutvikling enn planlagt. Etter en gjennomgang, vil verdiene på 10 av feltene på sokkelen nedskrives med 87 millioner dollar etter skatt, noe som tilsvarer 134 millioner dollar før skatt.

LES OGSÅ: Gjeldssmell for Hydro og Statoil

- Skuffelse
Til tross for nedskrivningen, holder Hydro produksjonsmålet for 2007 på 605.000 fat olje per dag. Hydros påviste reserver i Mexicogolfen vil bli redusert med om lag 7 millioner fat oljeekvivalenter pr. 31. desember 2006, heter det i meldingen.

- Selv om Front Runner har vært en skuffelse så langt, er vi overbevist om at Mexicogolfen med vår omfattende utforskingsportefølje vil fortsette å være en viktig del av vår internasjonale satsing, skriver konsernsjef Eivind Reiten i Hydroi meldingen.

Dermed innrømmer Reiten at det mye omtalte Spinaker-kjøpet ikke har gått etter planen. Kjøpet skulle få fart i Hydros internasjonale satsing, men prisen Reiten & Co. betalte for oljereservene i Mexico var altså altfor høye.

LES OGSÅ: Kaster ut Hydro

- Da vi kjøpte Spinnaker i 2005, var det på grunn av selskapets brede leteportefølje. løpet av 2006 har vi fått ny brønninfo, sier pressekontakt Bjørn Otto Sverdrup i Hydro til NA24. Han sier videre at Hydro nå har "tydeliggjort rollene", overfor den tidligere Spinnakerorganisasjonen.

Hydro ble eier av 25 prosent av Front Runner gjennom oppkjøpet av Spinnaker Exploration i 2005. Etter dette har produksjonen på feltet vært svakere enn ventet.

Hektisk møteaktivitet
Nedskrivningen til Hydro endrer ikke bytteforholdet i fusjonen mellom Statoil og Hydro. I forbindelse med fusjonsgjennomgangen oppjusterer Statoil sin gjeld. Netto rentebærende gjeld anslått til 14,3 milliarder kroner ved utgangen av 2006. Nå er det ventet at Statoils netto rentebærende gjeld vil være 24-25 milliarder kroner ved utgangen av 2006.

Hovedårsaken til endringen er knyttet til bevegelser i arbeidskapitalen, heter det i meldingen. Hydro oppjusterer samtidig sin rentebærende gjeld med 1 milliard kroner.

Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil sier til NA24 at nedskrivningen ikke førte til endringer i bytteforholdet i fusjonen mellom Hydro og Statoil. NA24 kjenner imidlertid til at det har vært hektisk møteaktivitet mellom de to, i forbindelse med at fusjonsavtalen ble ferdigstilt i løpet av helgen.

- Vi kjente ikke til detaljer i dette, men det har vært kommunisert tidligere fra Hydro at man så på problemene, sier Aanestad til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere